Jesenski radovi u vrtu, voćnjaku i dvorištu

Jesenski radovi u vrtu, voćnjaku i dvorištu

Jesen je period godine kada osim berbe plodova u vrtovima i voćnjacima obavljamo poslove koji će biti priprema za sljedeću sezonu i osigurati uspješno prezimljavanje biljaka. U ovom periodu vršimo čišćenje, sjetvu, sadnju, rezidbu, provodimo zaštitu od bolesti i štetočina, pripremamo zaštitu od smrzavanja.

U voćnjaku

Kako bi voćna stabla uspješno prezimila potrebno ih je tokom jeseni zaliti, posebno poslije ovako sušnog ljeta. Bez zalijevanja lakše dolazi do smrzavanja stabla. Voćno stablo treba kasnu jesen i zimu dočekati spremno. Ukoliko se tokom jeseni vrši gnojenje voćnih stabala, potrebno je koristiti gnojiva bogata fosforom i kalijem. U voćnjaku nakon berbe i opadanja listova potrebno je pristupiti sanitarnoj rezidbi. Pri ovoj rezidbi iz voćnjaka se uklanjaju sve slomljene i oštećene grane, mumificirani plodovi, grane koje pokazuju simptome oboljenja, grane sa prezimljujućim gnijezdima štetočina. Na debla se postavljaju lovni pojasevi. Vrši se sakupljanje opalog lišća, jer se u njemu skrivaju mnoge štetočine, njihove prezimljujuće forme, prezimljujuće forme prouzrokovača oboljenja.

Konačnu rezidbu stabla ostaviti za rano proljeće zbog mogućnosti smrzavanja pupoljaka tokom zime uslijed izuzetno niskih temperatura. Vršiti zaštitu od glodavaca, posebno mladih voćnih zasada. Mlade voćke zaštiti mrežicama od zečeva i srna. Krajem ovog perioda obaviti i jesenje krečenje stabala. Nakon opadanja listova izvršiti tretiranje bakarnim preparatima kako bi se stablo zaštitilo od uzročnika oboljenja. Tokom jeseni vrši se sadnja voćnih vrsta, jer se voćna stabla i grmovi posađeni u ovom periodu bolje ukorjenjavaju i lakše je doći do kvalitetnog sadnog materijala. Kod sadnje obratiti pažnju na izbor vrste, sorte i kvalitete sadnice. Veliku pažnju posvetiti pitanju oplodnje voćnih stabala i grmova. Neke vrste i sorte su samooplodne, dok su druge stranooplodne.

U vrtu

Vrt nas tokom kasnog ljeta i jeseni nagrađuje plodovima raznih povrtnih vrsta. Istovremenom s berbom potrebno je vrt pripremiti za sljedeću sezonu. Nakon berbe u vrtu ostaju biljke koje su izgubile svoju funkcije. Sav taj biljni materijal je potrebno sakupiti i odnijeti na kompostište. Na kompostište ne odlagati biljke na kojima su vidljivi simptomi oboljenja ili prisustvo štetočina. Pošto noći postaju hladnije, neke povrtne kulture je potrebno pokrivati agroplatnom kako bi biljke zaštitili od hladnoće. Ovo vrijeme treba iskoristiti i za sjetvu povrtnih kultura kratke vegetacije koje ćemo brati tokom kasne jeseni ili zime. Sjetva i sadnja se obavljaju na otvorenom i u zatvorenom prostoru (plastenici, niski tuneli). Možemo posijati povrtne vrste koje ćemo brati tokom proljeća. Jesen je vrijeme sjetve i sadnje: zelenih salata, blitve, rukole, endivije, matovilca, špinata,crvenog luka, luka srebrenjaka, češnjaka. Tokom ovog perioda se pristupa čišćenju i dezinfekciji plastenika.

U dvorištu

Tokom jeseni u cvjetnjaku svoj životni ciklus završavaju jednogodišnje cvjetnice. Sa svih jednogodišnjih cvjetnica potrebno je sakupiti sjeme i ukloniti zaostali biljni materijal. Sa višegodišnjih vrsta ukloniti precvjetale cvjetove, osušene grane, obaviti rezidbu vrsta koje zahtjevaju takav vid brige. Lukovice ljetnih cvjetnica, poput dalije, potrebno je izvaditi iz zemlje i spremiti na zimovanje. Vrijeme je sadnje lukovica cvjetnica koje cvjetaju rano u proljeće (narcisi, tulipani). U jesen se sade i maćuhice koje će cvjetati tek na proljeće. Očistiti travnjak od otpalog lišće. Lišće tokom zime trune i to rezultira propadanjem trave ispod lišća. Ukoliko se na travnjaku primjećuju ćelava mjesta, sada je vrijeme da izvršimo dosijavanje. Obaviti sjetvu za budući travnjak.Vrijeme je sadnje ukrasnih grmova i živih ograda. Na ružama uraditi sanitarnu rezidbu, zaštitu od bolesti i od smrzavanja. U blizini ružinog grma posaditi češnjeve bijelog luka. Češnjak ima funkciju zaštitnika ruža. On štiti ruže od mnogih oboljenja, ali svojim mirisom tjera i mnoge štetočine.

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                                          

 

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem