“Vitamin more” - dobrobiti mora za Vaš dišni sustav

“Vitamin more” - dobrobiti mora za Vaš dišni sustav

Svatko tko je imao priliku živjeti ili boraviti negdje uz more, na svojoj je koži osjetio sve njegove dobrobiti, ne samo za fizičko nego i mentalno zdravlje. Šetnja uz more, udisanje morskog zraka, šum valova izrazito su relaksirajući. Već sam boravak na moru može vas potaknuti da počnete dublje i lakše disati.

Ne kažu bez razloga „vitamin sea“ ili, u prijevodu s engleskog, „vitamin more“, kao da se radi o nekom posebnom vitaminu ili moćnom antioksidansu. More je zapravo i puno više od toga - ono pruža istinski wellness za dušu i tijelo. Postoji i zasebna terapija koja uključuje primjenu morske vode, morskog zraka i njegovih elemenata, a naziva se – talasoterapija. More je zasićeno raznim mineralima, koji preko kože ulaze u vaše tijelo i koje usput malo i progutate dok ronite ispod njegove površine. Osim joda i magnezija, u velikom plavetnilu ima i natrija, kalcija, silicija, cinka, fosfora, željeza i litija.

More i morski zrak pomažu kod:

 - peludne groznice

Patite li od peludne groznice, već samo udisanje morskog zraka moglo bi vam donijeti olakšanje. Također, ispiranje nosnih kanala i sinusa slanom morskom otopinom znatno će ublažiti vaše tegobe te smanjiti upalu u sinusima.

 - cistične fibroze

More je izvrstan lijek i za one koji pate od cistične fibroze, oboljenja koje pogađa i dišni sustav. Primjerice, u jedno australsko istraživanje bili su uključeni surferi koji su bolovali od spomenute bolesti. Već samo udisanje morskog zraka pročistilo je njihova pluća i dišne puteve. Neki od sudionika studije osjetili su toliko poboljšanje da su mogli i smanjiti primjenu antibiotika, gotovo da im više nisu ni trebali.

 - astme

Morski je zrak zasićen negativnim ionima koji olakšavaju disanje i ublažavaju smetnje kod osoba koje boluju od astme. Osim što pomažu kod dišnih tegoba, negativni ioni snaže vaš imunitet, pune vas energijom te ublažavaju nesanicu, tjeskobu i depresiju. Slane čestice koje su prisutne u morskom zraku dospijevaju i do najdubljih alveola u našim plućima.

 - sinusitisa i bronhitisa

Jeste li primijetili da nakon kupanja u moru lakše dišete kroz nos i da vam nakon izlaska iz vode curi nos? To nije čudno jer more zaista čisti sinuse i nosne kanale, potiče izlučivanje viška sluzi te ublažava eventualne iritacije. Dok plivate ili ronite, morska voda ulazi u vaše sinuse te pomaže njihovu ispiranju (pritom je važno paziti da se kupate u bistroj i čistoj morskoj vodi).  Baš kao i more, i morski aerosol bogat je jodom i solima koji čiste vaš nos i sinuse. Patite li od kroničnog sinusitisa, a nemate priliku da boravite na moru, možete i kod kuće raditi inhalacije morskom solju. Udisanje morskog zraka dobra je pomoć i kod neugodnog bronhitisa.

 - čišćenja organizma

Budući da putem kože i udisanjem morskog zraka primate u sebe minerale i morske čestice, u vašem se organizmu aktivira i mehanizam detoksa i samoiscjeljenja. Povežite se s elementom vode, odnosno morem, i prepustite se njegovim čarobnim spa učincima.

 

Izvor: alternativa-za-vas.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                                      

 

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem