Ukida se ograničenje radnog vremena za kafiće i restorane

Ukida se ograničenje radnog vremena za kafiće i restorane

Iako će kafići i restorani sad moći raditi i dulje od 23 sata, razmak između susjednih stolova i dalje mora biti najmanje metar i pol. Zadržavanje na šanku nije moguće, osim prilikom naručivanja, kada se ponovo mora držati propisani razmak.

Ostala epidemiološka pravila, poput obavezne dezinfekcije ruku i stolova također i dalje ostaju. U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i pića.

Ograničiti broj posjetitelja

Stolovi moraju međusobno biti udaljeni 1,5 m. Sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. U ugostiteljskom objektu mogu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja. Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, s visokim stolovima i bez njih, uz konzumaciju iz ruke. Potrebno je smanjiti miješanje zaposlenika na način da se određenom zaposleniku odredi točno određeni broj stolova.

Posebna pravila za ugostiteljske objekte koji imaju buffet način posluživanja

U ovim objektima preporučuje se da posjetitelji održavaju fizički razmak od 1,5 m tijekom boravka, a naročito tijekom posluživanja obroka na buffet način, osim ako se radi o članovima iste obitelji Preporučuje se da buffet način posluživanja bude proveden tako da postoji pregrada između gostiju i hrane i da jedan zaposlenik poslužuje gostima hranu prema njihovom odabiru.

Preporuke za zaposlene

Na raspolaganju im stalno treba biti dezinfekcijsko sredstvo, a ukoliko je moguće, potrebno je osigurati razmak od 1,5 metra. Ako je moguće, treba ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama. Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani. Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

Uz obavezno dezinfekcijsko sredstvo na ulazu i razmak od 1,5 metra, zatvorene prostore je potrebno redovito prozračivati. Za zaposlene je obavezno dnevno mjerenje tjelesne temperature u jutarnjim satima i ako je ona viša od 37,2 stupnja ili zaposlenik ima bilo koje znakove bolesti, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine. Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski, mogu se koristiti i platnene maske koje se peru na minimalno 60 stupnjeva i ponovno koriste. Poželjne su i jednokratne zaštitne rukavice.

 

Izvor: hzjz.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem