Kako podići živicu od lavande?

Kako podići živicu od lavande?

Kako je i sama lavanda uglavnom jednostavna za uzgoj, tako je i živicu lavande veoma jednostavno podići i održavati.

  

Za živicu lavande trebate: 

– kvalitetne sadnice 
– dobar položaj 
– ponešto znanja o sadnji i održavanju 

 

Kvalitetna sadnica mora imati dobro razvijeni nadzemni dio i korijen. Budući da lavanda raste veoma brzo, zadovoljavajuće sadnice su u teglicama promjera 10cm. Kako bi živica imala željene karakteristike, veoma je važno obratiti pažnju na sortu, stoga je prethodno informiranje nužno. Uz prosječno kvalitetnu i ocjeditu zemlju, veoma je bitan položaj koji treba biti prozračan i osunčan sa barem 7 sati sunca dnevno. Sadnju je najbolje obaviti u proljeće, no onda je moguća i tijekom cijelog razdoblja vegetacije. Prije sadnje, prekopajte cijeli potez sadnje do dubine 35cm. Lavandu sadimo u iskopane rupe promjera 30cm uz dodatak organskog gnoja ili komposta. Razmak sadnje je 25-70cm, ovisno o sorti i željenom izgledu buduće živice. Mlade biljke poželjno je 2-3 puta prihraniti tekućim gnojivom. 

 

Održavanje živice 

Najvažnija mjera održavanja živice jest šišanje koje se izvodi pred kraj cvatnje (sredinom srpnja do početka kolovoza), a orezati je potrebno cvjetove sa stapkama i prvim listićima.  Krajem ožujka i početkom travnjacijelu živicu obrežite na 2/3 visine, čime se stimulira rast novih izboja na prošlogodišnjim drvenastim dijelovima. Ovom metodom se dobiva više cvjetova, a živica je kvalitetno oblikovana. Za živice visine do 50cm preporučamo englesku sortu lavande “Hidcote Blue“, a za višu živicu do 70cm odlična je francuska sorta “Grosso. Obje karakterizira prekrasna tamno ljubičasta boja. Za nisku živicu (do 25cm) ili cvjetni obrub, preporučena sorta je “Little lady“. 

 

 

Izvor: lavanda.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem