Snašle su nas dvije opasne situacije – pandemija i potres!

Snašle su nas dvije opasne situacije – pandemija i potres!

Sada kada smo doživjeli ove dvije opasnosti i osjećaji su nam intenzivni i za mnoge preplavljujući.

 
 Ljudi će se razlikovati po svojim reakcijama, ali univerzalno je: 

  • Jutros ste vjerojatno osjetili snažnu uznemirenost u tijelu. Ona će se postupno smirivati, ali vjerojatno ćete se čitav dan osjećati napeto i uplašeno. To je sasvim normalno, time nas naša tijela spremaju za velike izazove, daju nam energiju i drže nas budnima. Posljedica toga bit će osjećaj umora i „slomljenosti“, već večeras ili sutra. Sve će se to smiriti za nekoliko dana. 
  • Imali ste potrebu čuti se sa svojima, približiti se jedan drugome, pružiti si ruku. To je potpuno normalno i u svakoj drugoj situaciji bi vam savjetovali da upravo to učinite. ALI NE U OVOJ! Ne zaboravite na pandemiju. Održavajte socijalne kontakte na sigurnoj udaljenosti. Šaljite poruke podrške, ali izbjegavajte bliži kontakt. 
  • U obje ove opasnosti s kojima se suočavamo važno je zadržati razum, ne podlijegati dezinformacijama, ne širiti paniku jer ona je naš najveći neprijatelj u ovakvim situacijama. 

Protiv virusa imamo tri štita: ODGOVORNO PONAŠANJE, imunološki sustav koji je priroda ugradila u svakog od nas i medicinsku skrb. 

Povijest nas uči da je ponašanje uvjetovano strahom, a ne razumom pogubnije od svega. Odgovorno se ponašati prema sebi i drugima znači: 

  • Slijedite sve savjete kriznih stožera 
  • Držite distancu, perite ruke, poštujte sve što vam se savjetuje u vezi koronavirusa 
  • Ne širite dezinformacije 
  • Gledajte vijesti umjereno 
  • Štitite se humorom 
  • Održavajte socijalne kontakte, ali na daljinu, dajte jedni drugima podršku 
  • Ako uznemirenost ne popušta, javite se stručnjacima za psihičko zdravlje.  

  
Prof.dr. Dražen Begić, Pročelnik Katedre za psihijatriju, Medicinski fakultet, Zagreb 
Prof.dr.sc. Nataša Jokić-Begić, Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet 

Izvor: koronavirus.hr

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem