Ljekovita svojstva jaglaca - skupljaju se cvjetovi, listovi i korijen

Ljekovita svojstva jaglaca - skupljaju se cvjetovi, listovi i korijen

Jedan od prvih vjesnika proljeća su i jaglaci koji kod većine bude sreću o dolasku lijepog vremena. No, mnogi se gotovo nikada ne zapitaju o ljekovitosti ove biljke. Obični jaglac (Primula vulgaris) je vrsta koja se kod nas javlja nešto češće od ljekovitog jaglaca ili jagorčike, a obje vrste imaju ljekovita svojstva, iako obični nešto manje. 

Ovo se bilje nalazi posvuda u prirodi - od polja, šuma, livada i proplanaka do 1.200 m nadmorske visine. Želja nam je podsjetiti na njihova blagotvorna svojstva koja su se davno koristila u narodnoj medicini i liječenju raznih bolesti. 

Skupljaju se cvjetovi, listovi i korijen 

Poznato je da su cvjetovi jaglaca jestivi, a od njih se može pripremiti čaj koji smiruje kašalj, ali i koristiti kao dekorativni dodatak salatama. Od korijena i rizoma se također prave čajevi za smirivanje kašlja i infekcija dišnih puteva, a osobito dobro djeluje kod bronhitisa. Čaj od korijena pomaže u smanjenju glavobolje, djeluje umirujuće i smanjuje nervozu, liječi nesanicu, vrtoglavicu i nesvjesticu. Također se koristi za liječenje bolesnih bubrega i reumatizma. 

Listovi su izvor vitamina C i karotena, a nakon cvatnje se postotak vitamina povećava, sve do travnja. Mladi listovi se mogu jesti kao salata, stavljati u juhe, variva i umake. Iako lišće nije naročito ukusno, pomaže u borbi protiv proljetnog umora. Međutim, ipak treba biti oprezan pri njihovoj konzumaciji i koristiti ih u manjim količinama. 

 Oprez pri konzumaciji zbog saponina 

Kod upotrebe jaglaca postoje ograničenja jer su u rijetkim slučajevima moguće alergijske reakcije ili tegobe probavnih organa. Također, trudnicama i dojiljama se ne preporučuju preparati na bazi ove biljke, zbog sadržaja saponina, koji može izazvati neželjeno djelovanje. 

Vole polusjenovite položaje i vlagu 

Jaglac je izuzetno otporna biljka jer joj hladnoća i mraz ne smetaju. Za sadnju su podogni polusjenoviti položaji ispod listopadnog drveća, gdje će tijekom cvatnje dobiti dovoljno svjetla, a kasnije kad prođe razdoblje cvjetanja i nastupi period mirovanja, imati hladovinu i dovoljno vlage.  Rani (ljekoviti) jaglac bolje će uspijevati na područjima sličnijim njegovu prirodnom planinskom staništu, tj. na dobro dreniranom sunčanom tlu. Jaglace je najjednostavnije razmnožiti dijeljenjem busenova, a posađene biljke dobro je malčirati. 

Jaglaci su također dobar izbor za prozorske daske te svjetle i prohladne prostorije. Najbolje napreduju u prostoriji s istočnim položajem i temperaturama od 5 do 18°C. Za sobne uvjete najbolji odabir su: Primula obconicaPrimula sinensisPrimula malacoides i Primula grandiflora. 

 

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

 
 

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem