SZO potvrdio: Psi i mačke ne mogu se zaraziti koronavirusom

SZO potvrdio: Psi i mačke ne mogu se zaraziti koronavirusom

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da ne postoje dokazi da kućni ljubimci mogu oboljeti od koronavirusa. 

Kao i prethodni virus SARS, Covid-19 prenosi se prvenstveno kapljicama kašlja, kihanja, ili iscjetka iz nosa. Dok kućni ljubimci prilično lako stvaraju kapljice, postoje značajne prepreke za virus koji može preskočiti s čovjeka na životinje, i obrnuto. U rijetkim situacijama, kada kućni ljubimac nosi virus , malo je vjerojatno da bi se proširio na osobu.  Poznavanje znanosti o tome kako se virus prenosi moglo bi pomoći u borbi protiv obilja dezinformacija uslijed epidemije.  

Kako sve više ljudi počinje raditi od kuće i biti u samoizolaciji, češći kontakt s vašim psom, mačkom ili drugim kućnim ljubimcem neizbježan je. SZO savjetuje pranje ruku sapunom i vodom nakon kontakta s kućnim ljubimcima. Vlasnici kućnih ljubimaca, a ne kućni ljubimci, imaju veći rizik od širenja virusa. Ako ste i dalje zabrinuti ili primijetite promjenu u zdravlju vašeg kućnog ljubimca, obratite se veterinaru. I najvažnija zaštita od svih: Ni pod kojim uvjetima vlasnici ne bi trebali napustiti svoje pse, mačke ili druge kućne ljubimce zbog straha od COVID-19. 

 

 

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem