Gerberi

Gerberi

Predivna sobna biljka koja je iznimno laka za uzgoj i daje predivne cvijetove nevjerojatne ljepote u raznim nijansama pastelnih boja. Najčešće boje su: žućkasta, narančasta, bijela, roza i mnogobrojne nijanse crvene boje.

 

Postoji oko 100 različitih vrsta gerbera od kojih 30-tak vrsti nalazi se u divljini. Raste grmoliko i to 20 do 40 centimetara u visinu i 30 do 45 centimetara u širinu. Ima predivne velike zelene listove, iz kojih u ljetu na ravnim stapkama izranjaju predivni cvjetovi.

 

Iznimno je lak za uzgoj i nije potrebna prevelika njega. Voli sunčana i topla mjesta, te iznimno dobro podnosi velike vrućine preko ljeta. Jedino treba pripaziti da se zemlja nikada potpuno ne isuši pa ju je potrebno stalno održavati vlažnom. Zato je preko ljeta potrebno obilno zalijevanje, no pripaziti da zemlja ne bude previše namočena da ne bi došlo do truljenja korijenja i odumiranja biljke.

 

Redovito ga prihranjivati jednom u dva tjedna, pa čak i jednom tjedno sa gnojivom, pogotovo u vrijeme ljeta kada je doba cvatnje. Tijekom zime treba izostaviti gnojenje i smanjiti zalijevanje vodom. Treba dodavati samo onoliko vode koliko je potrebno da se zemlja skroz ne isuši. Temperatura zraka u prostoriji u kojoj se gerber nalazi zimi može biti hladnija. Optimalna temperatura je oko 10-tak°C.

 

Razmnožava se na dva načina: podjelom korijena ili sadnjom sjemena. Ukoliko se razmnožava dijeljenjem korijenove mase to treba napraviti u proljeće (oko travnja). Nakon što ih razdvojite posadite ih u nove posude, u kompostu zemlje sa malo pijeska i treseta. Dobro zalijte te stavite na sunčano mjesto. Ukoliko se odlučite za drugi način i imate sjeme gerbera potrebno ga je staviti u posudu za sijanje i zemlju sa tresetom i pijeskom. Nakon toga prospite sjeme po njoj, te na kraju pokrite sjeme tankim slojem treseta i ostavite na temperaturi oko 15 °C.  Za otprilike dva tjedna sjeme bi trebalo proklijati.

 

Gerber se najčešće koristi kao rezano cvijeće te se nalazi na petom mjestu najčešće korištenih rezanih cvijetova u svijetu (nakon ruža, karanfila, krizantema i tulipana).

 

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

 

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem