Zašto je nar odličan saveznik ženskog zdravlja?

Zašto je nar odličan saveznik ženskog zdravlja?

Nar ili mogranj (lat. Punica granatum), koji se još naziva i „kineskom jabukom", zasluženo ima zvjezdani status među voćem kada je riječ o ženskom zdravlju i vitalnosti. Konzumacija nara može Vam pomoći da u menopauzi spriječite nagle promjene raspoloženja i depresivna stanja, a usto će i smanjiti rizik od raka dojke, srčanih oboljenja te propadanja kostiju.

 

Evo kako vam sve nar može pomoći kod tegoba menopauze:

 

1. Podiže raspoloženje i ublažava depresivna stanja  


Japanska istraživanja koja su provedena 2004. godine ukazuju na to da ekstrakt nara može pomoći ženama kod promjena raspoloženja, kao i kod depresije, tako što snižava indikatore depresije. Konzumirajte nar osobito ako ste skloni negativnim mislima i lošem raspoloženju uzrokovanom hormonskim oscilacijama i promjenama. 

 

 

2. Smanjuje rizik od raka dojke


Laboratorijske su studije pokazale da biljni pigmenti antocijanidini i flavonoidi te uljne komponente prisutne u naru mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke. Nar prirodno povećava estrogen u tijelu ako su mu razine niske ili blokira stvaranje estrogena ako ga u organizmu već ima previše. Zahvaljujući toj prirodnoj inteligenciji, biljke su puno bolje i efektnije rješenje za ženske tegobe nego farmaceutski lijekovi.

 

 

3. Štiti od osteoporoze i ublažava valunge


Tijekom menopauze kod žena se prirodno smanjuje gustoća kostiju te se javlja osteoporoza. Studija iz 2004. godine pokazala je da se smanjena gustoća kostiju može vratiti na prirodnu uz pomoć ekstrakta dobivenog iz soka i sjemenki nara.  Nar također sadrži fitoestrogen 17-alfa-estradiol, koji u kombinaciji s drugim tvarima iz nara djeluje protiv neugodnih valunga i znojenja. Jedno je austrijsko istraživanje pokazalo da su se kod žena koje su svaki dan tijekom tri mjeseca uzimale ulje sjemenki nara, valunzi smanjili i ublažili.

 

 

 4. Snaži srce i smanjuje rizik od koronarne bolesti


Jeste li znali da ženama nakon početka menopauze prijeti veći rizik od koronarnih i srčanih oboljenja? Upravo nar tu priskače u pomoć. Konzumacijom svega jedne čaše soka od nara na dan možete uvelike zaštititi zdravlje svog srca. Nar pomaže sniziti krvni tlak te smanjiti oksidaciju LDL kolesterola i nakupljanje štetnog plaka u karotidnoj arteriji za 29 posto. Dobra vijest je i ta da sok od nara razrjeđuje krv te na taj način smanjuje rizik od stvaranja opasnih krvnih ugrušaka. Isto tako, studija iz 2007. pokazala je da se konzumacijom soka od nara tijekom 3 mjeseca može povećati opskrba srca kisikom.

 

 

5. Čaša nara na dan tjera tegobe menopauze van


Konzumirate li 200 ml soka od nara dnevno, opskrbit ćete organizam s čak 40% dnevno preporučenih doza vitamina C, kao i s vitaminima A i E te folnom kiselinom. Jeste li znali da nar sadrži više antioksidansa nego većina drugog voća, uključujući i brusnice i borovnice, i da njima obiluje više nego popularni zeleni čaj i crno vino? Želite li ublažiti tegobe menopauze, uvrstite nar u svoju prehranu tako što ćete ga piti u obliku soka ili uživati u okusu njegovih sočnih, crvenih zrnaca.

 

 

 

Izvor: alternativa-za-vas.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem