Fleksibilizacija radnog vremena krenula i u Hrvatskoj

Fleksibilizacija radnog vremena krenula i u Hrvatskoj

Kako zadržati radnike u Hrvatskoj i privući nove kvalitetne zaposlenike, goruće je pitanje poslodavaca, doduše, ne samo u Hrvatskoj. Jedno od rješenja je fleksibilizacija radnog vremena i stvaranje boljih radnih uvjeta zaposlenika. Na tom tragu razmišljaju i u Atlantic grupi čiji je suvlasnik Emil Tedeschi najavio da kompanija razmišlja o uvođenju četverodnevnog radnog tjedna.

 

Kompresiranje pet radnih dana u četiri u kojima se odradi 10 sati pa radnici imaju tri dana odmora što može smanjiti stres i povećavati produktivnost, uvela je konzultantska tvrtka Logička matrica u kojoj ne skrivaju zadovoljstvo. Podsjetimo, hrvatski Zakon o radu po pitanju fleksibilizacije poprilično je rigidan i zahtijeva radni tjedan od najmanje 40 sati, no oni mogu biti raspoređeni sukladno dogovoru. U slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova, radnik mora raditi duže, ali najviše do osam sati tjedno, odnosno 180 sati godišnje. U Ersteu već imaju verziju 4-dnevnog radnog tjedna iako ne u punom obliku, u toj banci opcija se zove "Skraćeni petak", a svodi se na produžen rad tijekom prva četiri rada dana i kraći radni dan petkom.  Od ostalih opcija iz Erstea ističu da zaposlenima omogućuju klizno radno vrijeme na poslovima gdje vrsta posla dozvoljava, mogućnost rada u nepunom radnom vremenu, mogućnost uvođenja radnog vremena s drugačijim početkom i završetkom unutar iste organizacijske cjeline, ovisno o potrebama radnika i mogućnostima posla, a "Moj dan" projekt je fleksibilnog mjesta rada gdje je zaposlenicima omogućen rad izvan ureda do četiri puta mjesečno. 

 

Iz Hrvatskog Telekoma ističu da poznaju mogućnost rasporeda radnog vremena koje odstupa od uobičajenog 5-dnevnog radnog tjedna, a ta mogućnost ugrađena i u kolektivni ugovor HT-a.  "Fleksibilnost radnog vremena jedna je od najvažnijih pogodnosti prepoznatih od strane naših zaposlenika i zato smo nedavno proširili dostupne oblike fleksibilnog rada kako bismo podržali razvoj digitalne kompanije", kažu u HT-u.

 

U lipnju su uveli mogućnost češćeg rada od kuće kroz "Petak u papučama"fleksibilnije dnevno radno vrijeme, veći izbor vremena dolaska i odlaska s posla, za one kojima to dozvoljava priroda posla. "Ovisno o povratnim informacijama nastavit ćemo proširivati mogućnosti. Svjesni smo da u privlačenju i zadržavanju ključnih talenata, fleksibilnost radnog vremena predstavlja važan element", kažu u HT-u.

 

 

Izvor: poslovni.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem