Raskošni cvijet kojem hladnoća i magla ne mogu ništa

Raskošni cvijet kojem hladnoća i magla ne mogu ništa

Prošećete li ovih dana bilo kojom tržnicom, cvjećarom ili većim trgovačkim centrom, naići ćete na biljke sitnog cvijeća u bijeloj, ljubičastoj, ružičastoj i crvenoj boji koje su sada ljepše nego ikada. Riječ o mnogima dragim erikama koje sada, dok se druge biljke spremanju za zimski počinak, dolaze do punog izražaja.

 

Vrlo često dolazi do zabune pa se poistovjećuju erika i vrijesak, no između te dvije biljke postoje razlike. Naime, vrijesak ima mnogo manje listiće, ima sitnije cvijeće te cvate ljeti i tijekom jeseni, dok su erike u punom cvatu tijekom hladnijih dana, napose u kasnoj jeseni, zimi i u rano proljeće.

 

1. Vole niske temperature

Najčešći razlog zbog kojeg mnogi upravo u ovim mjesecima posežu za erikama jest taj što njima odgovaraju niske vanjske temperature. Naime, temperatura koja se kreće između 5 i 15 stupnjeva Celzijevih idealna je za njihov rast i razvoj.

Vole povremenu izloženost sunčevim zrakama i u tom slučaju mogu mijenjati boju, no one nisu od presudne važnosti za njihovo cvjetanje. Čak i ako je vaš balkon okrenut sjevernoj strani svijeta ili pak u zimskim mjesecima dobiva samo sat-dva sunčeve svjetlosti dnevno, erikama to neće smetati.

 

 

 2. Daju neodoljivu boju balkonu

Kao što smo spomenuli, erike dolaze u bijeloj, ružičastoj, ljubičastoj i crvenoj boji. U vrijeme kada se naš balkon prazni i s njega nestaje zelenilo, erike će mu dati neodoljivu boju koja će uljepšati i najtmurniji zimski dan.

Idealne su za međusobno kombiniranje, s time da se u istoj tegli među njima mora ostaviti barem 15 centimetara razmaka za razvoj korijena, te se tako mogu dobiti brojne kombinacije paleta boja, ovisno o osobnim preferencijama ili pak boji balkona.

 

 

3. Vrlo su jednostavne za održavanje

Još jedna njihova prednost očituje se u tome što one zaista zahtijevaju minimalno pažnje, a daju mnogo. Naime, jednom kada posadite erike u tegle, koje obavezno moraju imati rupice na dnu za što bolju drenažu koja je presudna za uspjeh ove biljke, trebat ćete joj se vraćati samo jednom do dvaput tjedno.

Upravo je toliko potrebno zalijevati ovu biljku. Kada se pak nakon nekoliko tjedana priviknu na svoje novo okruženje, dovoljno je čak i samo jedno zalijevanje svakih sedam dana. Osim dobro dreniranog tla i ranije spomenutog povremenog sunca, ne trebaju nikakve posebne uvjete. Štoviše, dodatno gnojivo im može samo štetiti pa stručnjaci savjetuju da se ono svakako mora izbjegavati.

Nakon zimskih mjeseci potrebno je samo otrgnuti eventualne osušene cvjetove i grančice kako bi se omogućio rast novih proljetnih cvjetova. Erike se u našim trgovinama i na tržnicama mogu naći već za 15 kuna po komadu.

 

 

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

 

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem