Čaj od koprive: diuretik bogat željezom, snižava i šećer!

Čaj od koprive: diuretik bogat željezom, snižava i šećer!

Kopriva (Urtica dioica) bogata je vitaminima, mineralima i ljekovitim tvarima. List koprive učinkovito olakšava reumatske tegobe jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju. Propisuje se za unutarnju uporabu kao diuretik jer može pojačati uklanjanje natrija i mokraćne kiseline te olakšati stanje kod reumatizma i artritisa.

 

Također, laboratorijska ispitivanja provedena u Njemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protuupalni učinak. Kopriva djeluje protiv proljeva i pomaže kod hemoroida.

 

Čaj se rabi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprječavanje stvaranja pijeska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u tijelu.  Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje jer potiče apetit, opskrbljuje organizam željezom i uspješno djeluje protiv umora.

 

Kopriva snižava i razinu šećera u krvi, pa se stoga koristi u brojnim čajnim mješavinama protiv dijabetesa.

 

Pripravci od korijena koprive olakšavaju i tegobe kod povećane prostate, iako se veličina žlijezde ne smanjuje.

 

U vanjskoj upotrebi kopriva se upotrebljava za liječenje akni, ekcema, masne kože i prhuti

 

Branje koprive

Za jelo služe prokuhani listovi i vršci mlade biljke koji se beru od kraja veljače do svibnja, a katkad se mogu ponovno naći u jesenskim mjesecima. Nježne vrške biljke s četiri do šest listića treba otkinuti rukavicama na mjestu gdje je stabljika još mekana. Korijen se iskapa u jesen i proljeće, a potom rabi svjež ili suši.

 

Priprema koprive

Mladu koprivu može se pripremiti kao špinat, a od nje se spravljaju i umaci, salate, juhe, pite te druga jela. Mladi se izdanci mogu pržiti na ulju, a osušeni i samljeveni u prah mogu se spremati za daljnju uporabu. Otrovni sadržaj iz koprivinih žalaca (mravlja kiselina) kuhanjem ishlapi te se neutralizira. Kopriva je bogata kalcijem, fosforom, željezom i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline te stoga predstavlja prirodni multivitaminski koncentrat.

 

Čaj od koprive

 

Sastojci:

2 žličice listova koprive

250 ml vode

 

Priprema:

Svježi ili sušeni list koprive prelij šalicom vrele vode, ostavi da poklopljeno stoji deset minuta te procijedi.

 

Primjena:

Popij tri šalice na dan kod reumatskih bolova, umora, slabokrvnosti i izostanka apetita.

 

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                        

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem