Što sve trebamo znati o rajskom plinu namijenjenom rodiljama?

Što sve trebamo znati o rajskom plinu namijenjenom rodiljama?

Među sve više načina kojima se porođaj želi učiniti što bezbolnijim, svoje mjesto ima i rajski plin. U svojoj ga rađaonici, s ciljem da poboljša uvjete rađanja, od kolovoza koristi i Županijska bolnica Čakovec.

 

O tome što je točno rajski plin i na koji način funkcionira razgovarali smo s doktoricom Sanjom Topličanec, pročelnicom službe za ginekologiju i voditeljicom Odjela rodilišta i rađaonice u čakovečkoj bolnici. U nastavku pročitajte sedam važnih informacija o rajskom plinu i njegovu korištenju tijekom porođaja.

 

  1. ŠTO JE RAJSKI PLIN?

Rajski plin medicinski je plin koji u svom sastavu ima 50 % dušičnog oksidula i 50 % kisika. Radi se o takozvanom plinu sreće koji se u zemljama poput Australije, Novog Zelanda i Kanade u porodu koristi do 80 posto. Osim za porode ovaj bezopasni plin koristi se i kod stomatologa.

 

  1. NA KOJI NAČIN DJELUJE?

"Rajski plin" djeluje na način da se smanjuje osjećaj boli, otklanja bol, podiže prag boli i smanjuje anskioznost. Ima blago opuštajući i smirujući učinak.

Koristi se kada je potrebno kratkotrajno i brzo otklanjanje boli, a učinak se javlja već nakon par udisaja. Prestaje već nekoliko minuta nakon prekida uzimanja plina.

 

  1. DOZIRANJE PLINA

Rodilja sama dozira uzimanje plina udisanjem. Ako brže diše dobiva više plina. Plin se ne koristi duže od šest sati.

 

  1. MOGUĆE NUSPOJAVE

U većini slučajeva nuspojava nema. Ipak, u 10 posto žena rajski plin nema učinak na smanjenje boli te može izazvati mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, euforiju i ošamućenost. U 1 posto osoba javlja se osjećaj pritiska u srednjem uhu, umor i nadutost.

Kada je u pitanju toksičnost, nema podataka o toksičnosti kod jednokratne ili ponavljane upotrebe plina. Također, nema ni kancerogenog ili mutagenog učinka, a plin ne utječe na plodnost.

 

  1. KADA SE NE SMIJE KORISTITI?

Kod korištenja plina treba biti oprezan i ne davati ga kod bolesti srca ili oštećenja srca, bolesti živčanog sustava, tumora mozga, krvarenja u mozak, nedostatka vitamina B12 i zapletaja crijeva.

 

  1. KOJE SU KORISTI ZA RODILJE?

"Rajki plin" u rađaonici je koristan za rodilje koje žele prirodni porod, bez ikakvih lijekova i bez epiduralne analgezije. On ne prolazi kroz posteljicu što znači da ne dopire do djeteta, a zahvaljujući njemu smanjuju se bol i osjećaj straha.

Time se, kako su objasnili u čakovečkoj bolnici, trajanje poroda smanjuje do dva sata, a smanjuje se i upotreba analgetika te broj epiziotomija i carskih rezova.

 

  1. ISKUSTVA RODILJA

Među rodiljama koje su prilikom poroda koristile rajski plin, njih 80 posto koristilo bi ga ponovno. Usporedbe radi, među rodiljama koje su se odlučile za epiduralnu, njih 30 posto bi je ponovilo.

 

U čakovečkoj bolnici je do sada plin koristilo 36 rodilja, a dr. Topličanec kaže da se se sve radi kako bi rodilje bile zadovoljne.

 

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                        

 

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem