Dunja: jesensko voće koje obožavamo!

Dunja: jesensko voće koje obožavamo!

Malo je poznata činjenica da naziv za marmeladu potječe od portugalske riječi za dunju – marmeleiro. Tako se marmelada isprva pravila od dunje. Zbog mirisa i okusa, ove slasne voćke imaju puno više potencijala.

 

Postoje dvije vrste po obliku, a to su jabukolika i kruškolika. Najčešće se koristi kuhana ili pečena. U bliskoistočnim se zemljama dodaje kao dodatak gulašima od janjetine, kozletine i svinjetine, u mediteranskim se predjelima koristi za za džemove, marmelade, sirupe i poznatog tradicionalnog slatkog pripravka – sira od dunja. Od dunja možete napraviti ukusan i brz desert. Ogulite ih i narežite na kriške, prokuhajte u zaslađenoj vodi dok ne omekšaju i poslužite topli kompot.

 

Ako želite pripremiti domaći lijek protiv kašlja, nasjeckajte dunju i kuhajte u čistoj vodi 15-ak minuta, procijedite i svakodnevno pijte pomalo dok kašalj ne prođe. Ima protuupalna i antialergenska svojstva, dobra je namirnica za gubitak kilograma jer ima malo kalorija, ali visok udio vlakana koji potiču probavu. Sok od dunje pomaže osobama koje pate od čireva na želucu, za liječenje jutarnjih mučnina pomoći će kuhana dunja s medom, kao i kod zatvora te crijevnih infekcija.

 

Zbog antioksidativnih svojstava, dunja smanjuje stres te usporava starenje kože i probleme sa srcem i krvnim žilama. Pečena ili kuhana pomaže kod oporavka od povraćanja i mučnine. Često konzumiranje dunja snižava razinu lošeg kolesterola u krvi i djeluje pozitivno pri liječenju očnih i bolesti jetre. Onima koji pate od promuklosti pomoći će dunjine koštice. Znojenje, slabu jetru i srce liječi dunjino ulje.

 

1. UKISELJENE DUNJE

 

SASTOJCI: 700 ml vode, 300 ml jabučnog octa, 200 g šećera, 4 dunje, papar u zrnu, lovorov list

PRIPREMA:

  1. U lonac ulijte vodu i jabučni ocat, dodajte šećer, papar u zrnu i lovorov list.
  2. Zakuhajte tekućinu, smanjite vatru i dodajte oguljene i očišćene dunje narezane na osmine po dužini.
  3. Kuhajte na laganoj vatri 15 do 25 minuta.
  4. Premjestite dunje u čiste staklenke, prelijte tekućinom i zatvorite
  5. Zagrijte pećnicu na 130°C, ugasite, stavite staklenke unutra i pustite da se sve zajedno ohladi.
  6. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

 

2. PEČENE DUNJE

 

SASTOJCI: 4 žlice šećera, 500 ml vode, 4 dunje, 1 limun, 5 žlica meda.

PRIPREMA:

  1. Stavite šećer i vodu u dublju tavu ili lonac i zakuhajte.
  2. Dunje ogulite, prepolovite i pokapajte limunovim sokom.
  3. Dodajte dunje u sirup od šećera i vode, kuhajte ih na laganoj vatri oko pola sata dok ne omekšaju.
  4. Dodajte cimet ili začin po ukusu.
  5. Nakon kuhanja dodajte med i zapecite u pećnici na 180°C oko pola sata.

 

3. DŽEM OD DUNJA

 

SASTOJCI: 5 dunja, 800 ml vode, sok jednog limuna, korica jednog limuna, 800 g šećera i na kraju, začini po volji.

PRIPREMA:

  1. Dunje dobro operite i naribajte na ribežu za jabuke zajedno s korom.
  2. U veći lonac stavite vodu, šećer, limunov sok, naribanu limunovu koricu i naribane dunje.
  3. Kuhajte dok ne zakipi, zatim smanjite vatru i kuhajte dok se ne zgusne, oko 45 minuta. Prelijte skuhan džem u čiste staklenke, poklopite poklopcima, zagrijte pećnicu na 130°C, ugasite, stavite staklenke unutra i pustite da se sve zajedno ohladi.
  4. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

 

Izvor: dnevno.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                        

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem