Stapelija – neobična smrdljivica koju ćete obožavati!

Stapelija – neobična smrdljivica koju ćete obožavati!

Ako moramo izdvojiti najbizarniju među lončanicama, onda je to stapelija – došljakinja iz južne Afrike. Ova relativno neugledna mesnatica razveselit će Vas u drugoj polovici ljeta ‘svemirskim’ cvjetovima pa ju mnogi zovu i šerifovom zvijezdom ili zvjezdačom. No tu tek počinje najzanimljiviji dio priče o ovoj egzoti.

Naime, rod Stapelia ima neobičnu prilagodbu pa za vrijeme cvatnje, umjesto vanilijastih mirisa koji krase kaktuse i sukulente, oko sebe širi vonj neugodnog mirisa. I tako opravdava svoj drugi narodni naziv – strvosmrad. Nije to miris koji će vam boravak na balkonu učiniti nesnosnim, no stavite li nos u stapelijinu “zvijezdu” vrlo lako ćete razumjeti zašto je na prirodnim staništima obilaze muhe i insekti koji se hrane strvinama. Zaluđeni insekti položit će tako svoja jajašca na cvjetni vjenčić, a iz njih će izaći crvići koji će ga, na kraju, oprašiti i pridonijeti rasijavanju potomstva.

Nekoliko vrsta stapelija pogodne su za vrtlarstvo; tamo gdje temperature dopuštaju, uzgajaju se u kamenjarima, a tamo gdje su zime oštre, čuvaju se kao lončanice. Vrste se razlikuju po veličini članaka, dlakavosti i veličini cvijeta. Cvijet vrste Stapelia gigantea tako dostiže više od 40 cm u promjeru, dok Orbea variegata, nekad poznatija kao S. variegata, cvate žutim cvijetovima s kestenjastim mrljama čiji promjeri rijetko prelaze 8 cm. Ljubitelji Netflixove serije “Stranger things” primijetit će kako je glava čudovišta Demogorgona napravljena po uzoru na cvijet S. grandiflora.

 

Položaj i svjetlo

Stapelije traže sunčane položaje i odlično će uspijevati na južnim i zapadnim prozorima i balkonima. Mnoge vrste prirodno rastu pod oskudnim grmljem pa odlično uspijevaju i u laganoj sjeni.

 

Temperatura

Nakon jeseni, biljku valja uvesti u period mirovanja. Tijekom zime držite je u negrijanoj svijetloj prostoriji čija temperatura ne bi trebala pasti ispod 10°C.

 

Supstrat

Mješavina siromašnijeg ilovastog tla i šljunka za mnoge je vrtlare imperativ. U nestašici idealnog može poslužiti i mješavina kvarcnog (savskog/dravskog) pijeska i komercijalnog supstrata za lončanice. Biljka s naslovne slike raste upravo u takvoj mješavini (1:1). Također, možete se poslužiti i komercijalnim mješavinama za uzgoj kaktusa. Od iznimne je važnost dobra drenaža. U supstratima koji pretjerano zadržavaju vodu korijen biljke sklon je truleži.

 

Kada zalijevati?

Kada se supstrat potpuno osuši. Zadržavanje vode u podlošku strogo je zabranjeno, a ocjediti režim tla nešto je lakše održavati u glinenim nelakiranim loncima. Tijekom jeseni postepeno smanjujte zalijevanje, dok ga zimi možete potpuno obustaviti. Ako se biljka tijekom zime blago smežura, to je potpuno prirodno i znači da je ušla u zdravu fazu mirovanja koja garantira dobru cvatnju.

 

Kako prihranjivati?

Tekućim gnojivom za kaktuse prema uputama na ambalaži.

 

Kako razmožavati?

Izuzetno jednostavno: reznicama ili otkinutim člancima koje možete utisnuti u susptrat ili samo položiti na njega.

 

Izvor: www.mojevrijeme.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                        

 

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem