Otkrijte kako možete olakšati prvašiću (i sebi) odlazak u školu!

Otkrijte kako možete olakšati prvašiću (i sebi) odlazak u školu!

Posljednji dani ljeta su pred nama, a nova školska godina točno je iza ugla. Povratak u školu uvijek je velik prijelaz za djecu, a najveća prilagodba očekuje prvašiće, ali i njihove roditelje. Zato Vam donosimo savjete koji će Vam pomoći da se Vi i Vaše dijete što bolje pripremite za novo životno poglavlje.

 

Razgovarajte o školi

Prvašića morate upoznati sa školom i svim promjenama koje ga čekaju. Upoznajte ga pomalo sa svim odgovornostima koje ga čekaju, a možete i prošetati do škole, čak i ako je zatvorena, da bi se dijete počelo privikavati na školu, makar samo na izgled i lokaciju.

 

Napravite učionicu kod kuće

S djetetom se možete „igrati“ škole, odnosno vježbati pisanje i čitanje i staviti mali stol i stolicu za dijete tako da dobije dojam kao da je u školi. Ako imate malenu ploču, iskoristite ju, a možete se poslužiti i hamer papirom kojeg jednostavno zalijepite na zid.

 

Upoznajte dijete s učiteljem/učiteljicom

U nekim školama možete unaprijed saznati tko će biti učitelj Vašem djetetu. Ako to u Vašoj školi nije slučaj, onda pričekajte prozivku i dijete odvedite kasnije do učitelja. Kad dođete kući, slobodno u razgovoru više puta spomenite učitelja i pitajte dijete o dojmovima.

 

Upoznajte dijete s drugim učenicima

Ako je Vaše dijete išlo u vrtić, vjerojatno će netko iz grupe ići s njim/njom u školu. A ako to nije slučaj, odvedite dijete u park, upoznajte djecu u susjedstvu i nakon upoznavanja s razredom organizirajte druženje kako Vaše dijete prvi dan ne bi ostalo samo i preplašeno.

 

Vježbajte pozdrave

Većina roditelja prvih tjedana prati djecu u školu. Prije prvog dana objasnite djetetu da ćete doći čim škola završi i da se ne treba bojati. Dajte mu zagrljaj, a možete napraviti neku zajedničku uspomenu, poput srca od papira, kamenčića s plaže ili poruke u džepu koju će dijete čuvati dok ste razdvojeni.

 

Podijelite svoju priču

Ispričajte djetetu kako je prošao Vaš prvi dan škole i ne zaboravite spomenuti sve pozitivne stvari i uspomene koje vas vežu uz prvi razred. Ako imate stariju djecu, uključite i njih, da prvašiću bude lakše. Dopustite djetetu da sudjeluje. To ne mora biti izbor školske torbe, ponudite djetetu da samo odabere bilježnice, pernicu ili pribor. Tako će dijete osjetiti da sudjeluje, a prilikom korištenja nekog pribora se može pohvaliti drugoj djeci da je to sam izabrao/izabrala.

 

Odlazak na spavanje

Tijekom ljeta se opuste i stariji pa kako ne bi i djeca. Ali zadnji dani prije početka školske godine izuzetno su važni za dijete pa ono mora biti naspavano i odmorno. Ako imate stariju djecu, neka i ona odu spavati ranije da ne biste imali problema prvi dan.

 

Izvor: centarzdravlja.hr/

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem