Pedijatri preporučuju: Djeci mlađoj od pet godina ne kupujte tehnološke igračke

Pedijatri preporučuju: Djeci mlađoj od pet godina ne kupujte tehnološke igračke

Kupovanje poklona i darivanje velikih i malih tema je broj jedan. I u drugim prigodama odrasli često muku muče što pokloniti djeci u eri u kojoj su djeca pretrpana stvarima i igračkama

Prije nekoliko godina totalni hit su postale tehnološke igračke ili “pametne” igračke, edukativne i zabavne, s ekranima ili motorima i naprednim funkcijama. I danas su takve igračke u modi, ali pedijatri savjetuju da se ne kupuju djeci mlađoj od pet godina.

Dr. Alan Mendelsohn koautor je pedijatrijskog izvještaja o odabiru igračaka za djecu mlađu od pet godina. Savjet je da se toj dobnoj skupini poklanjaju jednostavne, staromodne igračke poput kockica, puzzli, slagalica, karti i slikovnica. Mendelsohn čak ide toliko daleko da kaže kako je obična bijela kutija bolji poklon od visokotehnološke igračke, jer dijete po njoj može crtati, lijepiti, pretvoriti je u kućicu, svemirsku raketu ili sklonište. Takve su igračke jednostavno zdravije i poticajnije.

Ovaj izvještaj objavila je Američka akademija pedijatara koja ponovno upozorava da su studije pokazale kako prekomjerno korištenje elektroničkih uređaja i medija loše utječe na razvoj govora, fokus i koncentraciju. Nadalje, ono umanjuje kvalitetno vrijeme i povezivanje na relaciji dijete-roditelj i promovira pasivni, sjedilački stil života, što pak dugoročno dovodi do mnogih kroničnih bolesti kod djece (pretilost, dijabetes, problemi s tlakom i sl.).

Stoga ne razbijajte previše glavu i vratite se zajedno s djecom starim dobrim drvenim kockicama, lutkama i bojicama.

 

Izvor:klininfo

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem