Kako kombinirati barok, pin-up i vintage? Odgovor možete pronaći u dvorištu Županijske palače 6. i 7. srpnja 2019. godine.

Kako kombinirati barok, pin-up i vintage? Odgovor možete pronaći u dvorištu Županijske palače 6. i 7. srpnja 2019. godine.

Iako nema općeprihvaćene definicije, najbliže smo ako kažemo da je originalna antikna odjeća ona starija od 20.-tih godina XX. stoljeća, a danas se može naći samo kao unikat kod kolekcionara ili u muzejima. Odjeću od 1920. do 80-tih godina nazivamo vintage odjećom, a retro stil je dio Vintage modnog perioda od otprilike 1965. do 1985. godine.

Upravo je Vintage razdoblje vrijeme kada su biciklističkim svijetom vladale čelične ljepotice, tzv. „specijalke“. Statusni simbol za koje su mnogi vjerovali da će prestankom proizvodnje 1985. godine otići u povijest. No kao i kod odjeće, i za „specijalke“ se može reći da prikazuje najbolje od najboljeg iz doba u kojem su nastale i postojale.

Stoga smo ove godine, u sklopu manifestacije Festival varaždinskih dvorišta, odlučili organizirati "Vrijeme za vintage" kao posvetu prepoznatljivom stilu 50-tih, danas poznatom kao Pin-up stil, uz okupljanje vozača originalnih „specijalki“.

Festival varaždinskih dvorišta povezat će najbolje od estetike proteklih vremena u program koji će vas doslovno transportirati u pedesete i šezdesete godine dvadesetog stoljeća, kada su i svakodnevne, uvjetno rečeno, obične stvari bile jako chic, prepune stila i neke, iz današnjeg pogleda, neuhvatljive otmjenosti.

Crveni ruž, naglašene trepavice, tuš, mašne u kosi, pin-up frizure, Vespe, oldtimer bicikli, gramofon i glazba s vinila, limunada, pjenušac s jagodama, Martini, Gin&Tonic,Aperol, domaći sok od jabuka, kava s čokoladnim mrvicama i karamelom… sve to, i još više, pronaći ćete u prekrasnom povijesnom dvorištu Županijske palače.

PROGRAM - Franjevački trg 7 i atrij palače Varaždinske županije

SUBOTA 10:00 – 14:00 i 17:00 – 19:00 i NEDJELJA 10 – 13:00
Zavirite u vintage radionicu i vintage dvorište. Šivaća mašina, lutke za šivanje, isprobajte vintage haljine, istražite što skriva Vintage kofer, izradite svoje ukrase (torbice, nakit, ….), nezaobilazni crveni ruž, lokne…, sve to i puno više, samo za vas priprema Vinatage mama sa suradnicima.

NEDJELJA
• 11:00 - Okupljanje sudionika biciklističke vožnje na čeličnim biciklima „Varazdiensia 1895“ u na Franjevačkom trgu u Varaždinu
• 11:30 – vožnja do Oldtimer zbirke Živka Skuhala
• 12:00 - Polazak prijavljenih sudionika za „Varazdiensiu 1895“ na vožnju diljem županije
U programu sudjeluju:

Ivana Filipović - Zaljubljenica u vintage i pin-up modni izričaj, neumorna kreativka: haljine, torbice, radionica retro modnih dodataka , styling…
Ivana Filipović o sebi:

„Prvo ozbiljno: rođena sam u Puli, odrasla u Varaždinu, spoj temperamentne mediteranke i fino odgojene Varaždinke (Bečke) škole. Lavica u znaku i podznaku. Odrasla u obitelji sa tri jake predivne žene (mama, baka, prabaka). Diplomirana informatičarka, mama dvogodišnjaka, koji mi je došao kao veliko iznenađenje i velika sreća u životu. Udana sam 6 godina za jednako pomaknutog luđaka kao što sam ja. A sad manje ozbiljno: pokušavam smisliti tko sam to ja rečenice ne dolaze… samo mogu nabrojati što najviše volim: depeche mode, mačke, star trek, pin up&retro&vintage, volim stvarati i uljepšavati (štrikanje, heklanje, sadnja cvijeća, uređivanje interijera – „oblačim“ ormare u novo ruho i dajem im novi život …), volim kad kuham bez pritiska i kada mi dobro uspije, igrati se sa lutkama, plesati, pivo, oldtimere i Balaševića. Imam motor, ali na žalost više stoji u garaži nego se vozi, kad odem u mirovinu… Kaj smo ono rekle da sam „pin up darkerica“… ja bi još dodala „koja radi na USS enterprise i putuje svemirom“. Volim nositi stvari sa pričom, zato volim vintage, a zato volim i Katarinine haljine, jer imaju priču, nisu samo obične krpe u tisuću primjera koje vise na vješalicama fast fashion dućana."

Mirela Magdić, make up artisti i dugogodišnja kazališna šminkerica, provest će sve zainteresirane kroz tajne make upa 40 -tih i 50-tih godina, otkriti tajne crvenog ruža...
Michael Matulić iz frizerskog salona Maat prezentirat će retro frizure, kako napraviti savršene lokne ili glamuroznu frizuru u par poteza...
Ivica Kolarek - DJ na vinilu, gramofoni, razglas…
Cava fine wine & coffee bar - razmazite svoja osjetila čarobnim okusima, mirisima i bojama…
Oldtimer klub Varaždin - Vespa, oldtimer bicikli, Fićo i još puno Vinatage zanimljivosti…

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem