Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda privukao veliki broj građana, župani Čačić i Flego podržali domaće proizvođače

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda privukao veliki broj građana, župani Čačić i Flego podržali domaće proizvođače

Danas je na Franjevačkom trgu i u atriju Županijske palače održana gastro manifestacija nacionalnog značaja - 'Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda' gdje su se predstavili domaći OPG-ovi, a građani su mogli uživati  u specijalitetima i delicijama svih krajeva Republike Hrvatske.

Posjetitelji su posebno mogli uživati u Istarskom pršutu, Međimurskom mesu z tiblice, Poljičkom soparniku, Varaždinskom zelju, Baranjskom kulenu te mnogim drugim delicijama.

Obzirom da su organizatori ovogodišnje manifestacije bili Ministarstvo poljoprivrede, Istarska te Varaždinska županija koja je bila i domaćin manifestacije,  prisutnima su se obratili i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Istarske županije Valter Flego te državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

-Ovo je najbolje što Hrvatska može ponuditi od autohtonih proizvoda. Nema toga puno, ukupno je to 22 proizvoda i s ponosom ističem da su ovdje i naša dva, a to je Varaždinsko zelje i Zagorski puran. Kao pionir su ovdje kolege iz Istre koji su prvi zaštitili svoj pršut. Cijeli niz naših proizvoda je u procesu zaštite. Tu je bučino ulje po čemu smo u Europi jedini iznad statističke greške. 5 posto proizvodnje bučinog ulja u Europi je Hrvatska, od toga 20 posto mi proizvodimo i najveći smo proizvođač. Svi smo tu i ima puno razloga da građani Varaždina osjete ovaj sajam. Drago mi je da smo domaćin ove manifestacije i  po broju ljudi koji su došli se vidi se da je to jako dobro prihvaćeno– rekao je župan Čačić te se zahvalio svim izlagačima.

I župan Flego iskazao je zadovoljstvo održanom manifestacijom.

Hrvatska je među prvih 10 zemalja po broju zaštićenih proizvoda s oznakama EU kvalitete. To omogućuje našim poljoprivrednicima dostupnost tržištu, prodaju po većoj cijeni, a Ministarstvo omogućuje proces zaštite i pomoć u tom djelu. Nakon zaštite još 10-tak proizvoda, sljedeći zadatak je udružiti poljoprivredne proizvođače i OPG-ove kako bi koncentriranom ponudom i većim obujmom plasirali svoje proizvode na tržište. Ministarstvo je donijelo akcijski plan promoviranja domaćih proizvoda prema javnim institucijama. Slijedi nastup na tržištu kao poseban izazov za Ministarstvo – rekoa je Župan Valter Flego dok je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Nakon zaštite još 10-tak proizvoda, sljedeći zadatak je udružiti poljoprivredne proizvođače i OPG-ove kako bi koncentriranom ponudom i većim obujmom plasirali svoje proizvode na tržište. Ministarstvo je donijelo akcijski plan promoviranja domaćih proizvoda prema javnim institucijama. Slijedi nastup na tržištu kao poseban izazov za Ministarstvo – rekao je Tugomir Majdak.

Predsjedavajuća Turističke zajednice Natalija Martinčević je također izrazila zadovoljstvo ovom održanom manifestacijom te je naglasila kako je posjećenost nadmašila sva očekivanja.

-Zahvaljujem se svim izlagačima na odazivu, manifestacija je uspjela, veliki broj naših sugrađana se odazvao, podržao ovu hvalevrijednu akciju, domnaći proizvođaći su prodali nešto, promovirali svoje proizvode, a mi smo se opet pokazali kao odličan domaćin.To me veseli. Zahvala i čestitke svima, cilj je da promoviramo naše domaće proizvode jer je njihova kvaliteta zaista neupitna. Zahvaljujem se Dječjem vrtiću Bajka, Osnovnoj školi Vidovec, Udruzi Hajdina te Tamburaškom sastavu Lompuš što su upotpunili ovaj današnji program. Hvala i KUD-u Istra na dolasku  – rekla je Martinčević.

Nakon službenog otvorenja dužnosnici su obišli izlagače, a otvorenju su prisustvovali i direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini, pročelnik UO za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc.Dragutin Vincek, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, zamjenici  župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin te mnogi drugi.

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem