Kako uzgojiti ananas u kućnim uvjetima?

Kako uzgojiti ananas u kućnim uvjetima?

Kada se prvi plodovi budu pojavili, nemojte biti nestrpljivi, jer tek kada plod od žute počne dobivati smećkastu boju zreo je za branje.

Uživate li u okusu egzotičnog voća ili biste ga voljeli imati u lončanici ili vrtu donosimo vam korisne savjete kako uzgajati egzotični ananas. Nije teško, a ako budete pratili upute, kroz dvije godine moći ćete uživati u "domaćem" ananasu.

Prva stvar koju treba učiniti je kupiti zreli i nešto krupniji ananas. Zatim ga dobro operite i odrežite vrh, a ostatak pojedite ili ga stavite u frižider. Dio s lišćem koji se nalazi na gornjem dijelu biljke stavite u posudu s vodom i pričekajte da pusti korjenčiće. Kada ste napravili prvi korak, neophodno je da nabavite adekvatnu teglicu ili mjesto u vrtu gdje će vaš novi mezimac bez prepreka rasti i bujati. Budući da je riječ o tropskom voću treba znati da ananas ne podnosi niske temperature i da one negativno utječu na njegov rast.

Ako ga posadite u lončanicu bit će vam ga puno lakše održavati jer je u stanu daleko toplije nego u vrtu. Ipak, ako ga želite uzgajati u vrtu, naša preporuka je da ga također posadite u lončanicu koju ćete tijekom zimskih mjeseci unositi u kuću.

Prve plodove možete očekivati tek za dvije do tri godine

Nakon što je ananas pustio žilice odnosno korjenčiće u vodi, lončanicu napunite zemljom i stavite dio ananasa s korijenom, prekrijte korijen srednjim slojem zemlje i redovno ga zalijevajte. Budući da je veći dio posla završen, sada je bitno da budete strpljivi, jer ćete tek poslije godinu dana vidjeti prave rezultate u rastu biljke, dok prve plodove možete očekivati tek za dvije do tri godine. Kada se prvi plodovi budu pojavili, nemojte biti nestrpljivi, jer tek kada plod od žute počne dobivati smećkastu boju zreo je za branje.

Kada je pravo vrijeme za sijanje da presadnice ne bude prestare?

Biljka rađa u proljeće, ali tada počinje i propadati

Ananas cvjeta u periodu između njegovih 10 i 20 mjeseci. Želite li imati i plod, znajte da mu treba dosta svjetlosti i topline. Biljka rađa u proljeće, ali tada počinje i propadati, no nije smak svijeta, jer se na biljci pojavljuju 2 do 3 mladice koje mogu poslužiti za presađivanje. Kad listovi potpuno uvenu, a to je kroz dvije godine, mlade biljke odvojite i ponovno ih posadite.

Ne bacajte čuperke listova, već i njih iskoristite za sadnju. Bilo bi poželjno da biljku tijekom rasta presadite dva puta, prije nego što dostigne svoju punu veličinu. Prvi put se presađuje oko tri mjeseca po razvijanju mladice, a drugi put kada navrši godinu dana. Lončanica ne treba biti prevelika, ali mora imati dobru drenažu.

Mladu sadnicu držite na toplom

Najlakše je razmnožavanje čuperkom listova od svježeg ploda ananasa. Čuperak treba odrezati oko 2 centimetra zajedno s debelim slojem mesa. Zatim otkinite nekoliko donjih listova, a čuperak ostavite par dana da se osuši. Kada niknu mladice pažljivo ih prebacite na dno lončanice stavite drenažni sloj, pa u jednakom omjeru sipajte mješavinu treseta i pijeska. Mladice stavite u lončanicu i učvrstite kompostom da bi dio ploda bio pokriven. Sadnicu zalijte s puno vode i zaštitite je, tako što ćete je pokriti plastičnom vrećicom.

Mladu sadnicu držite na toplom, a idealna temperature je oko 24 stupnjeva. Svakog dana, na 5 do 10 minuta skinite vrećicu i iprozračite biljku. Zemlja bi trebala stalno biti vlažna. Vrećicu možete ukloniti kada se u sredini čuperka jave novi listovi.

Izvor:Agroklub

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!

                                                                     

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem