Djeca mlađa od šest godina koriste previše paste za zube. Provjerite je li tako i kod va

Djeca mlađa od šest godina koriste previše paste za zube. Provjerite je li tako i kod va

Amerikanci su se pozabavili navikama pranja zubi kod djece i mladih. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti otkrio je da djeca mlađa od šest godina koriste previše paste za zube, odnosno da pola ili čak cijelu dužinu četkice ispune pastom.

Djeca to vjerojatno rade jer je pasta za zube slatka, voćnog okusa, lijepe boje. Možda u želji da sve rade sami, ali uz nedostatak fine motorike, jednostavno istisnu previše paste za jedno pranje zubića i time oštećuju caklinu mliječnih zuba i rade kontraefekt.

Preporučena doza paste za jedno pranje za djecu mlađu od tri godine je veličina malo većeg zrna riže, a za djecu od tri do šest godina veličine graška. To je zbog fluorida koji paste često sadrže, a koji je ključan u obrani od karijesa. Paste za zube s fluoridom ne preporučuju se djeci mlađoj od dvije godine. Nakon te dobi dozvoljeno je koristiti dječje paste s fluoridom, dva puta dnevno, u količini zrna riže ili zrna graška nakon 3. rođendana.

Potaknite i usmjeravajte pozitivna ponašanja djeteta postavljanjem pitanja

Fluorid je mineral koji se nalazi u tlu i vodi. Još prije 70 godina znanstvenici su otkrili da osobe koje piju prirodnu mineralnu vodu imaju manje karijesa i manje problema sa zubima. Ubrzo se fluorid počeo dodavati vodi, pastama za zube, vodicama za ispiranje zuba i sličnim proizvodima. I doista, fluorid je pomogao značajno smanjiti bolesti zuba i desni modernog čovjeka.

Međutim, previše fluorida u periodu kad se zubi tek formiraju može dovesti do pojave mrljica i tragova na caklini zubi, odnosno do stanja koje se naziva – dentalna fluoroza, razvojnog poremećaja u zubima (caklini) i kostima koji nastaje zbog prekomjerna unošenja fluorida u organizam tijekom razvoja.

Danas dječje paste za zube imaju točno određene dozvoljene doze fluorida koje su svakako manje od doza u pastama za odrasle. Neki proizvođači čak izbjegavaju i voćni okus paste, kako bi se izbjeglo gutanje.

Izvor:Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga

                                                                     

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem