Božićna zvijezda pravi je ukras za blagdane - kako ju očuvati i za sljedeću godinu

Božićna zvijezda pravi je ukras za blagdane - kako ju očuvati i za sljedeću godinu

Kako bi vam Božićna zvijezda uljepšala božićne blagdane, kod kupovine odaberite dobro razvijenu biljku s mladim cvjetovima, a uz par trikova osigurajte da i sljedeće godine uživate u njenoj ljepoti.

Božićna zvijezda ili Poinsettia, Euphorbia pulcherrima, je neobična i vrlo lijepa ukrasna biljka. Otkrivena je na području Meksika i prvo je prenesena u Sjevernu Ameriku, a zatim je osvojila Europu i cijeli svijet.

Zbog zanimljive boje listova, Božićna zvijezda je vrlo popularna ukrasna biljka tijekom božićnih blagdana. Pripada porodici mlječika i kada joj slomite grančicu, iz nje izlazi mliječna tekućina. U svojoj domovini formira grmoliku biljku koja dostiže visinu oko 3m. Kao kućna biljka ima daleko manje dimenzije i zauzima mali prostor.

Vršni listovi biljke mogu biti različito obojeni i ne predstavljaju cvijet Poinsetije. Pravi cvjetovi su smješteni u centru lisne rozete, žuti su i neupadljivi. Obojeni listovi formiraju zvijezdu i otuda naziv ove divne biljke.

Listovi Poinsetije mogu biti s ravnim ili izrezanim rubom lista, a postoje različite vrste što se tiče obojenosti vršnih listova koji mogu biti: crveni, bijeli, žuti, prošarani bijelim mrljicama koje mogu biti manje ili veće i druge boje. Danas je vrlo veliki izbor Božićnih zvijezda što se tiče boje listova. Postoji preko 100 različito obojenih varijeteta.

Više o urbanom vrtlarenju!

Kupovina Božićne zvijezde

Prilikom kupovine ne uzimajte biljke koje su umotane u celofan, jer takva biljka vrlo brzo odbacuje listove. Listovi ne smiju otpadati. Cvjetovi trebaju biti žuto-zelenkasto ili crvenkasto obojeni bez peludnog praha. Ako na cvjetovima ima peludnog praha to nam je znak da je biljka pri kraju cvjetanja i da će ubrzo ući u period mirovanja.

Dobro pregledajte listove da nema štetnika ili simptoma oboljenja. Najopasniji i najčešći štetnik koji se javlja na biljci je bijela mušica koja se zavlači u pazušce listova, iscrpljuje biljku sisanjem biljnih sokova. Možete ih odsrtaniti brisanjem komadićem vate ili nekim od prirodnih sredstava.

Grmić treba biti dobro razvijen, kompaktan i oko 2 puta veći od lončanice. Loši uvjeti skladištenja u trgovinama i uvjeti transporta mogu dovesti do opadanja listova. Transport skratiti na što kraće vrijeme.

Ako je temperatura ispod 15°C prilikom transporta umotajte cijelu biljku papirom ili je stavite u dovoljno veliku kartonsku kutiju kako bi je što bolje zaštitili od niskih temperatura na koje je vrlo osjetljiva i lako smrzava.

Uvjeti uzgoja Božićne zvijezde

Ovo je tropska biljka koja za svoj rast i razvoj zahtijeva toplinu i vlagu. Troškovi proizvodnje su dosta skupi, jer se radi o vrlo osjetljivoj biljci.

Kada kupite Božićnu zvijezdu ne trebate je držati na propuhu, blizu klima uređaja. Ne podnosi promjene temperature. Optimalna temperatura je između 18 i 20°C. Temperatura nikad ne smije biti niža od 15°C, jer će dovesti do propadanja biljke. Tijekom cvjetanja potrebno je umjereno zalijevati. Ona ne voli previše vlažnu zemlju.

Njegovanje poslije cvjetanja

Nakon što završi cvjetanje, biljka ulazi u period mirovanja, listovi otpadaju, a grančice Božićne zvijezde skratite za 10cm. To će pospješiti grananje. Zalijevanje smanjite, posebno u sljedeća 2 mjeseca.

Na proljeće biljke presadite i osigurajte im dobru drenažu. Tijekom ljeta trebaju dobro osvjetljenje, redovno zalijevanje, ali ne pretjerujte. Isušenost zemlje u lončanici provjerite prstom. Ako je zemlja suha kada prst gurnete u površinski sloj zemlje dubine oko 3cm, možete je slobodno zaliti vodom sobne temperature.

Kako bi ponovo imala obojene listove i krasila vaš dom, potrebno joj je od početka studenog osigurati potpuni mrak u trajanju od 15h. Kako bi to postigli, pokrijte lončanicu dovoljno velikom kartonskom kutijom.

Izvor:Agroklub

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem