Minimalna plaća u obrtu za 2019. godinu

Minimalna plaća u obrtu za 2019. godinu

Za razdoblje od 1. siječnja 2019. godine do 31. prosinca 2019. godine minimalna bruto plaća iznosi 3.750,00 kn (u 2018. godini je iznosila 3.439,80 kn)

Navedena minimalna svota bruto plaće odnosi se na puno radno vrijeme radnika, dok se najniža plaća za nepuno radno vrijeme utvrđuje razmjerno minimalnoj plaći za puno radno vrijeme i satima rada na koje je radnik prijavljen. Nova minimalna plaća je plaća koja će se obračunavati za mjesec siječanj, tako da će se "po novom" isplaćivati u veljači, itd. Radnici koji imaju ugovorenu minimalnu plaću Ugovorom o radu, nije potrebno izrađivati Aneks Ugovora na novi iznos, već ćemo automatizmom obračunati nove iznose minimalne plaće prilikom isplate plaće za siječanj. 

Od 1. prosinca 2018. neoporezivo se može isplatiti 5.000,00 kn!

U Narodnim novinama 106/18. objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak. Prema navedenim izmjenama, poslodavac svojim zaposlenicima može neoporezivo isplatiti 5.000,00 kn uz obveznu isplatu na tekući račun za nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika koji mogu biti: dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.

Radnik, nagradu za radne rezultate može neoporezivo ostvariti u ukupnoj svoti od 5.000,00 kn od svih isplatitelja. To znači da radnici koji su zaposleni na nepuno radno vrijeme kod više poslodavaca trebaju dati izjavu u kojoj svoti su primili nagradu za radne rezultate od drugog isplatitelja. U slučaju da je nagrada za radne rezultate već isplaćena od drugog isplatitelja  neoporezivo se može isplatiti samo razlika do propisane svote od 5.000,00 kn.

Samostalni osiguranici (obrtnici, slobodna zanimanja i sl.) obveznici poreza na dohodak ili obveznici poreza na dobit ne mogu za sebe isplatiti neoporezivu nagradu za radne rezultate za sebe, ali mogu za svoje radnike.

Prema navedenim odredbama, poslodavci mogu svotu od 416,66 kn tijekom 2019. godine isplaćivati kao redovan neoporezivi dodatak uz plaću za redovan rad određenog mjeseca.

Napomena, prigodna nagrade božićnice može se radnicima isplatiti u neoporezivoj svoti do 2.500,00 kn na način i pod uvjetima kako je i do sada bilo propisano (dakle, uskrsnica, regres, božićnica ukupno do 2.500,00 kn neoporezivo).

Dar u naravi može se isplatiti do ukupno 600,00 kn neoporezivo (prošle godine bilo je 400,00 kn).

Dar za dijete može se isplatiti do ukupno 600,00 kn po djetetu - do navršenih 15 godina života.

Ako  i kad ćete isplaćivati neoporeziv dodatak (ove godine, sljedeće itd.), pozivate se na sljedeći model i poziv na broj:

HR69 / 40002-OIB-250

OIB se odnosi na OIB isplatitelja (društva, obrta itd).

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem