Saznajte kako do pravilne regulacije vlage za sobno bilje

Saznajte kako do pravilne regulacije vlage za sobno bilje

Tijekom zimskih mjeseci, zrak u većini domova je suh, koji mnogim sobnim biljkama ne odgovara. Uz par savjeta, regulacijom vlage u zatvorenim prostorima, sobno bilje može zadržati svoj atraktivni izgled cijele godine.

Većinu domova karakterizira niska vlažnost zraka u prostorijama, koja je mnogim sobnim biljkama prepreka u rastu i razvoju. Veliki broj omiljenih sobnih biljaka potječu upravo iz tropskih krajeva svijeta, u kojima vladaju uvjeti vlažnije klime. Spatifilum, anturij, orhideje su samo neke od biljaka kojima odgovara vlažnija prostorija.

Tropske biljke za svoj razvoj zahtjevaju dosta visoku vlažnost. U sušnim uvjetima uzrokovanih grijanjem tijekom zime, sobnom bilju je normalno funkcioniranje uvelike otežano.  Unatoč tome, mnogi uzgajivači sobnog bilja su u vječitoj potrazi za rješenjem. Prije poduzimanja ikojeg od niže navedenih rješenja, razmislite o potrebnoj količini vlage za svaku biljku.

Ako je poznato njezino porijeklo, time je već lakše odrediti njezine potrebe. Međutim, drugom metodom je moguće odrediti potrebu biljke za vlagom, koja se očituje kroz promatranje vizualnih znakova stresa na biljci. Simptomi se mogu prepoznati kao smeđi vrhovi ili rubovi listova.

Volim biljke, želim više!

Nakon utvrđenih potreba za vlažnost sobne biljke, neke od sljedećih metoda mogu se koristiti u svrhu povećanja vlažnosti zraka.

Biljke sličnih potreba za vlagom može se smjestiti u međusobnu blizinu. Tijekom transpiracije oslobađa se određena količina vlage, te se time omogućuje stvaranje posebnog mikroklimata za biljke koje rastu u zajednici. Ovo se ne odnosi na kaktuse i sukulente, koji zahtjevaju vrlo nisku vlažnost zraka.

Smještanjem ovlaživača zraka, omogućuje se ravnomjerna regulacija vlažnosti zraka unutar cijele sobe. Odličan je način za povećanje vlažnosti u prostorijama u kojima raste više biljaka kojima pogoduju takvi uvjeti.

Prskanje biljaka vodom znatno će pomoći pri povećanju vlage u blizini biljke. Stvaranje sitne maglice omogućit će biljkama lakšu prilagodbu na početku zime kada se pojavljuje značajna razlika u količini vlage. Ipak, nekim biljkama ne odgovara prskanje, posebice one dlakavih i baršunastih listova, poput afričke ljubičice. Prskanjem ovih biljaka može doći do razvoja bolesti.

Ukoliko nije moguće ostvariti idealnu vlažnost, što god učinili, možete se prebaciti na uzgoj biljaka u terariju. Terarij je zatvoreni ekosustav kojeg čini manja količina tla i nekoliko manjih biljaka u staklenoj posudi. Cijeli sistem funkcionira na transpiraciji, čime se biljke snabdijevaju upravo onom količinom vlage koju same izlučuju. Terariji su izvanredni za manje biljke koje zahtjevaju više temperature i veću vlažnost zraka.
Izvor:Agroklub

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!

                                                               

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem