Jednostavno i slasno: Rižoto od tikve i špinata

Jednostavno i slasno: Rižoto od tikve i špinata

Okrugle su, slatke, zdrave i pogodne za pripremu mnogih jela kojima ćete zadiviti i nahraniti drage ljude.

Za razliku od zelenih ljetnih srodnica tikvica, bundeve ili tikve jedna su od rijetkih povrtnica koje dobro podnose dugotrajnije stajanje u ostavi, stoga ih u nekim krajevima i nazivaju zimskim tikvama.

Bundeva ili buča, tikva vrlo je zahvalna namirnica. Među ostalim iz zbog toga što su jedna od rijetkih povrtnica koje dobro podnose dugotrajnije stajanje. Ako ste ih uzgojili, dobili ili nabavili, spremite ih na prikladno mjesto i možete ih koristiti tijekom zimskih mjeseci. Osim vrlo popularne bučnice, od njih možete napraviti i razna druga jela. Primjerice – rižoto! Iskobinirajte tikvu i špinat i dobit ćete odličar ručak ili večeru.

Potrebno vam je:

- 3 žlice maslinova ulja

- 1 tikva

- 3/4 žličice soli

- 3/4 žličice mljevenog crnog papra

- 4 šalice povrtnog temeljca

- 1 šalica vode

- 500 g svježeg mladog špinata ili paketić zamrznutog

- 4 žlice maslaca

- 1 glavica luka

- 2 režnja češnjaka

- 2 šalice Arborio riže

- 1 šalica bijelog vina

- 100 g parmezana

- nekoliko listića svježe kadulje

- malo mljevenog muškatnog oraščića

- 1/4 šalice poprženih pinjola

Svi fini recepti Fine papice!

Priprema:

1. Zagrijte dvije žlice maslinova ulja na tavi i pržite pola tikve narezane na kockice. Posipajte soli i paprom te je premjestite u zdjelu sa strane. Na tavi sada pirjajte ostatak tikve, a kad omekša, preselite je u veću posudu, prelijte temeljcem i pustite neka vrije.

2. U tavu dolijte ulja i kad se zagrije, na njemu pirjajte špinat dok listovi povenu. Maknite ga na stranu. Otopite maslac pa na njemu pirjajte luk i češnjak. Dodajte rižu, posolite, popaprite i miješajte dok joj rubovi postanu prozirni. Dodajte vino i kadulju, pirjajte dok se upije.

3. Temeljac s bundevom procijedite i dodajte ga pomalo riži. Dodajte i pola popržene tikve i tako dok potrošite temeljac i dok riža omekša.

4. Tada umiješajte još maslaca, parmezan, popržene pinjole, muškatni oraščić, špinat i ostatak tikve te poslužite.

Izvor:Gastro_hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!

                                                                 

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem