Cheesecake od limuna - provjereni ljetni favorit!

Cheesecake od limuna - provjereni ljetni favorit!

Ovaj cheesecake od limuna savršen je odabir za slatko ljetno osvježenje!

Cheesecake je jedna od prvih stvari koje sam naučila raditi, pečem ga već 6-7 godina, a usuđujem se reći da sam ga do danas usavršila.

Najvažnija stvar na koju treba pripaziti je vrijeme pečenja – ono je ključ savršene teksture i okusa. Zato uvijek preporučujem da nakon 20 minuta svakih 5 min provjeravate stanje kako ga ne biste prepekli. Ako ga prepečete, sva svježina i sočnost će ispariti, cheesecake će biti suh i gumenast, i vrlo vjerojatno popucati.

Kada je gotov, na vrhu bi trebala biti vidljiva kožica, na krajevima bi trebao biti čvršći, a u sredini se ipak malo tresti. Radila sam ga za mnoge obiteljske, ali i neobiteljske prilike, a svi bi se uvijek raspametili i potvrdili da je ovo najbolji cheesecake koji su ikad jeli!

FINA PAPICA ODABRANI RECEPTI

Ako još niste pronašli omiljeni recept za cheesecake, uvrstite ovaj na popis, nećete požaliti.

Za podlogu od keksa trebat će vam:

- 250 g McVities Digestive keksa

- 125 g rastopljenog maslaca

- ¼ žličica cimeta

Za kremu od sira:

- 600 g krem sira (Vivis, Philadelphia)

- 125 g soka od limuna

- 150 g smeđeg šećera

- 4 velika jaja

Za preljev od kiselog vrhnja:

- 360 g kiselog vrhnja 20 % m.m.

- 3 vanilin šećera

Priprema:

1. Kalup promjera 24/26 cm obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 150°C ako koristite ventilacijsku pećnicu ili na 165°C ako koristite pećnicu s gornjim i donjim grijačem.

2. Sameljite kekse, pomiješajte s maslacem i cimetom pa ih žlicom ravnomjerno rasporedite na dno kalupa i malo na stranice. Dobro utisnite koristeći žlicu ili čašu ako vam je lakše.

3. Pecite podlogu od keksa 5 min u zagrijanoj pećnici.

4. Dok se keksi peku, pripremite kremu od sira.

5. U srednje velikoj zdjeli miksajte šećer i krem sir 1-2 min pa dodajte limun i miksajte dok se sjedini. Naposljetku, dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakog dodatka. Svako toliko zaustavite mikser i prođite silikonskom špatulom po zdjeli kako bi sve bilo dobro sjedinjeno.

6. Smjesa će biti tekuća, kao za palačinke, neka vas to ne brine.

7. Nakon što se keks zapekao, izlijte smjesu u kalup te pecite u zagrijanoj pećnici između 25-35 min, ovisi o kalupu koji izaberete i pećnici. Najbolje je poslije 20. minute provjeravati svakih 5 min.

8. Dok se cheesecake peče, pripremite preljev. Pomiješajte kiselo vrhnje i šećer silikonskom špatulom, nježno, da ne bude previše zraka u smjesi.

9. Kad je gotov, cheesecake bi na krajevima trebao biti čvršći, a u sredini se malo mrdati.

10. Izvadite ga iz pećnice i prelijte kiselim vrhnjem te vratite u ugašenu pećnicu 15 min.

11. Ostavite ga da se ohladi na sobnu temperaturu, a onda stavite u frižider minimalno 4 sata, najbolje preko noći, da se stisne i ohladi.

12. Možete ga poslužiti s umakom od maline/šumskog voća ili nekim voćem, meni je ipak najdraži bez ikakvih dodataka.

Dobar tek!

Izvor:Gastro_hr

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem