Pedijatri traže hitne reforme: Kemikalije u hrani ozbiljno štete zdravlju djece

Pedijatri traže hitne reforme: Kemikalije u hrani ozbiljno štete zdravlju djece

Kemikalije koje se dodaju hrani ili u pakiranja namirnica dugoročno štete zdravlju djece, zaključak je Američke pedijatrijske akademije. Radi se o najvećoj udruzi koju čini 67.000 specijalista pedijatara i koja je posvećena istraživačkom radu.Smjernice Američke pedijatrijske akademije prate i poštuju pedijatri diljem svijeta, pa tako i oni u Hrvatskoj.

Od ozbiljnih posljedica unošenja kemikalija iz procesuirane hrane u dječji organizam posebno naglašavaju pretilost, preuranjeni pubertet i remećenje hormonalnog sustava.

Stoga od Agencije za hranu i lijekove traže hitne reforme u smislu strože kontrole aditiva koji se koriste u proizvodnji hrane, ali i onih koji se stavljaju u pakiranja (većinom plastična).
Djeca ne moraju cijelo ljeto provesti pred ekranima. Kako to izvesti? Evo nekoliko savjeta…
“Djeca jedu više hrane po kilogramu težine od nas odraslih, pa su više i izložena kemikalijama iz hrane. Njihovi organi tek se razvijaju, pa negativni utjecaj na razvoj može biti trajni i doživotni”, izjavio je autor izvješća i istraživač na polju javne zdravstvene zaštite, Leonardo Trasande.

Koji kemijski aditivi u hrani i pakiranjima posebno zabrinjavaju pedijatre?

Bisfenoli, poput aditiva BPA, koji se koriste u proizvodnji limenki. U tijelu se mogu ponašati kao ženski hormon estrogen, pa mogu uzrokovati preuranjeni pubertet, povećanje tjelesne mase, smanjenu plodnost, a negativno utječu i na imunološki i živčani sustav.

Ftalati se nalaze u plastičnoj ambalaži, a negativno utječu na razvoj muških genitalija te izazivaju pretilost i bolesti srca. Perfluoroalkil kemikalije (PFC) nalaze se u pakiranjima nepropusnim za masoće, a smanjuju imunitet, porođajnu težinu i negativno utječu na plodnost.

Perklorat se dodaje pakiranjima suhe hrane u svrhu kontroliranja statičkog elektriciteta, a utječe na rad štitnjače i razvoj mozga kod beba i male djece.

Nitrati i nitriti koji se dodaju hrani u svrhu produženja valjanosti, a posebno ih puno ima u mesnim prerađevinama, dokazano remete rad štitnjače.

Što roditelji mogu učiniti?

Američka pedijatrijska akademija savjetuje roditelje kako da izbjegnu izloženost djece štetnim kemikalijama u hrani i pakiranjima:

– birati svježe namirnice (ili smrznute)
– koristiti staklenu ambalažu ili onu od nehrđajućeg čelika za čuvanje hrane
– izbjegavati korištenje plastične ambalaže u mikrovalnoj pećnici ili mašini za pranje suđa
– ne koristiti plastičnu ambalažu s reciklažnim oznakama 3, 6 ili 7
– izbjegavati hranjenje djece mesnim prerađevinama i procesuiranim proizvodima (paštete, hrenovke, naresci…)
– dobro oprati svo voće i povrće koje se ne može oguliti

Izvor:Klinfo_hr

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem