Posljednja etapa nacionalne kampanje „Naše rijeke, naše blago!“ 7. i 8. srpnja na rijeci Dravi

Posljednja etapa nacionalne kampanje „Naše rijeke, naše blago!“ 7. i 8. srpnja na rijeci Dravi

U nedjelju 8. srpnja u Varaždinu na području obnovljenih Dravskih bazena, WWF Adria, Rafting klub Matis i Turistička zajednica Varaždinske županije organiziraju tradicionalni „BigJump“ (Veliki skok) događaj koji se održava u brojnim europskim državama, a čiji je cilj upozoriti na važnost očuvanja i zaštite rijeka.

Ovaj događaj na Dravskim bazenima u Varaždinu otvoren je za javnost i ulaz je besplatan. Voditelj programa je poznati stand-up komičar Vlatko Štampar, a bogati program koji počinje ujutro od 10h uključuje kreativne radionice uz sportski i rekreativni sadržaj. U sklopu BIG JUMPa također će se prikupljati i potpisi za peticiju pokrenutu za spas Drave od izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2. Više informacija možete pronaći na Facebook događaju i web stranicama croatia.panda.org .

Nakon Zrmanje, Krupe, Krnjeze, Mrežnice, Kupe i Korane kampanja za zaštitu i očuvanje rijeka dolazi na Dravu kojoj prijeti izgradnja dvije nove hidroelektrane.

Koprivnica – Treći i posljednji dio ovogodišnje kampanje koju provodi WWF – svjetska organizacija za zaštitu prirode u suradnji s partnerskim organizacijama, građanskim inicijativama i sportskim udrugama završava ovaj vikend na rijeci Dravi u Koprivničko križevačkoj i Varaždinskoj županiji.

WWF Adria i ove godine nastavlja kontinuirano upozoravati na najveće prijetnje hrvatskim rijekama, obilaskom ukupno 7 rijeka, edukacijom lokalnog stanovništva te podizanjem svijesti javnosti o važnosti zaštite prirodnih riječnih ekosustava za dobrobit lokalne zajednice i očuvanja biološke raznolikosti.

U subotu 7. srpnja 40-tak kajakaša, veslača i ljubitelja prirode spustit će se rijekom Dravom na dionici od Legrada, staro ušće Mure u Dravu (Halasz Csarda) do Ješkova u Koprivničko Križevačkoj županiji. Spomenute dionice u samom su srcu „Europske Amazone“ – najočuvanijeg i ekološki najvrjednijeg dijela Drave duž njezina cijelog toka.

Festival varaždinskih dvorišta

Zbog svoje prirodne vrijednosti cijela rijeka Drava u Hrvatskoj uključena je u ekološku mrežu Natura 2000, Regionalni park Mura-Drava te UNESCO Prekogranični rezervat biosfere Mura- Drava-Dunav. Drava je dom ugroženim vrstama ptica poput bregunice i male čigre.

Tu je zabilježeno i 70 vrsta riba, više nego u bilo kojoj rijeci u Hrvatskoj. Sudionici kampanje također će obići lokacije revitalizacije, vidjeti najveću koloniju ptica bregunica na gornjem toku rijeke Drave u Hrvatskoj, šljunčane i pješčane sprudove koja su najugroženija staništa i gnjezdilište za 4 do 10 parova malih čigri na rijeci Dravi.

Od svog izvora do ušća na rijeci Dravi nalaze se ukupno 22 hidroelektrane od kojih su tri u Hrvatskoj, u gornjem toku. Drava je pod velikom prijetnjom zbog mogućnosti izgradnje dviju novih velikih hidroelektrana - Molve 1 i Molve 2 u svojem najočuvanijem dijelu.

U istom području provode se i 3 EU projekta, (1) DRAVA LIFE s Hrvatskim vodama u kojem se obnavljaju ključne prirodne osobine riječnog ekosustava i staništa rijeke Drave, projekt (2) coop MDD u kojem se stvaraju temelji zajedničkog upravljanja planiranim UNESCO Prekograničnim rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav i suradnja između zaštićenih područja u pet susjednih država te (3) Amazon of Europe bike trail s ciljem stvaranja međunarodne biciklističke rute duž rijeke Drave.

„Rijeka Drava zasigurno zaslužuje bolju sudbinu od izgradnje planiranih hidroelektrana stoga smo povezali našu kampanju „Naše rijeke, naše blago“ sa kampanjom „Dosta je! Spasimo Dravu od izgradnje novih hidroelektrana!“, kako bi dodatno naglasili potrebu očuvanja prirodne rijeke Drave. Prirodne rijeke sve više postaju rijetkost u Europi što potvrđuje i nedavno objavljeno izvješće „State of water“ o stanju voda Europske unije“, rekla je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga! 

                                                                   

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem