Bebe budućnosti: Roditelji će među stotinama embrija moći birati onaj s najboljom DNA

Bebe budućnosti: Roditelji će među stotinama embrija moći birati onaj s najboljom DNA

Želite dijete? Što kažete na djevojčicu tamnije kose koja će imati izvrsni talent za glazbu, ali i genetsku predispoziciju za razvoj bolesti debelog crijeva?

Ili bi radije da vaša kći bude izvrsna atletičarka, ali s povišenim rizikom da u odrasloj dobi razvije bipolarni poremećaj ili lupus? Ili bi možda sina koji će biti izvrstan glazbenik i matematičar, ali podložan razvoju dijabetesa tip 2?

Ovakva pitanja i kombinatorika danas nam se čine suludima, ali radi se o scenariju koji je moguć, odnosno o embriologiji ne tako daleke budućnosti. Biomedicinska etika i njezini stručnjaci predviđaju da će za 20 do 40 godina ovako izgledati biranje embrija koji će se implantirati u maternicu i izrasti u dijete o kojem će roditelji već puno znati i prije nego je odraslo i pokazalo svoje potencijale i manjkavosti.

“Većina parova koji imaju dobro zdravstveno osiguranje na ovaj će način začeti bebe”, objašnjava Henry Greely, profesor bioetike sa Sveučilišta Stanford. Svoju viziju zapisao je u knjizi “The End of Sex and the Future of Human Reproduction” (u slobodnom prijevodu “Kraj seksa i budućnost humane reprodukcije”) te ju je nazvao “lagani PGD” ili prenatalno gensko dijagnosticiranje.

Već se pisalo o takozvanim “dizajniranim bebama” čiji bi DNA bio kemijski preoblikovan i izmijenjen. No ovo o čemu govori prof. Greely i ovaj članak, jedna je druga vrsta tehnologije koja nije zadobila toliko pažnje javnosti i medija.

Radi se o “biološkoj alkemiji”, odnosno eksperimentu u kojem su znanstvenici uspjeli običnu tjelesnu stanicu preinačiti u stanicu spermija i jajašca. Pokus je za sad napravljen na miševima i tek treba vidjeti može li se napraviti i na ljudima.

Ako uspije, znanost će zauvijek riješiti problem neplodnosti i omogućiti parovima da imaju biološko dijete bez obzira imaju li problema vezanih za zdravlje spermija i jajašca.

Drugim riječima, žena koja je neplodna, moći će biološkim inženjeringom iz stanica svog tijela dobiti na stotine jajašca za oplodnju. Dosadašnjom procedurom iz ženina se jajnika uzima samo nekoliko jajašca, što znači nekoliko genetskih zapisa budućeg djeteta. A sa stotinama jajašca sposobnih za oplodnju, dolazi i na stotine različitih mogućnosti genskog nasljeđa.

Izvor:Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga! 

                                                                   

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem