Koliko i kako zalijevati povrće i biljke tijekom proljeća i ljeta?

Koliko i kako zalijevati povrće i biljke tijekom proljeća i ljeta?

Navodnjavanje ovisi o nizu faktora - od tipa zemljišta, preko načina kultiviranja biljaka do faze u kojoj se biljka nalazi.

Kada je riječ o navodnjavanju povrća, prema nekim stručnjacima, manje je više, posebno u područjima bez suše gdje posebno novi povrćari čine grešku i previše zalijevaju.

Navodnjavanje ovisi o tipu zemljišta pa će tako ilovača zadržati duže vodu nego pjeskovita tla. Zato prvenstveno odredite koji je tip zemljišta na kojem su zasađene vaše biljke. Osim toga, postoje metode i prakse pomoću kojih će vašim biljkama biti potrebno manje navodnjavanja, a istovremeno ćete imati još bolje rezultate.

Redovito obrađujte zemlju

Važno je i redovito kultivirati površine u vrtu. Češćim okopavanjem ćete maknuti pokoricu zemlje pa će ona lakše prihvaćati vlagu iz zraka. Okopavanje radite u kasnim popodnevnim, gotovo večernjim satima kako bi zemlja mogla primiti rosu preko noći. Nemojte okopavati ujutro jer će onda tijekom dana zemlja izgubiti vlagu.

Također, okopavanje ili prozračivanje vilama bi trebalo napraviti i tri dana nakon što je pala dobra kiša kada možete nagrnuti zemljom povrće, a to posebno vrijedi za rajčicu, papriku, mahune, grašak, bundeve, krumpir, patlidžan, mrkvu. Okopavanjem spriječavate i korov koji se zajedno s povrćem bori za vodu i hraniva u tlu.

Nemojte prestati okopavati vrt u ljetnom razdoblju jer je to najtoplije doba godine. Osim toga, jesenske kiše dolaze brzo i često, a okopana zemlja će lakše primiti oborine nego ona koja je neokopana i zbijena.

Malčiranje zadržava vlagu

Malčiranje također odlično služi za zadržavanje vlage u tlu. No, nemojte ga obaviti prerano. U proljeće, kada ima dovoljno oborina, nije potrebno malčirati. Tlo malčirajte kada nastupe vrući kasnoproljetni i ljetni dani. Prije malčiranja svakako dobro prozračite tlo okopavanjem.

Kod krastavaca, lubenica, tikvica i dinja, dakle povrća koje ima lozu, malčirajte prije nego se loza počne širiti jer ako malčirate kasnije, morat ćete micati lozu sa zemlje što bi biljku moglo oštetiti. Plodovito povrće kao što je rajčica i paprika, pričekajte da padnu prvi cvjetovi i zametne se plod te nakon toga malčirajte gredice.

Vrijeme i temperatura vode su važni

Jako je važno i vrijeme kada zalijevate. Povrće zalijevajte ili rano ujutro kada voda može biti i hladnija ili kasno uvečer kada bi trebala biti odstajala. Možda će vas zavarati izgled biljaka tijekom dana, izgledat će klonulo i skalamušeno, ali to je sasvim normalna pojava tijekom viših temperatura u kojoj se biljka prilagođava vremenskim uvjetima.

Biljke provjeravajte ujutro i navečer, ako više ne izgledaju klonulo, nemojte ih zalijevati.

Nemojte razmaziti svoje biljke. Ako ih prečesto zalijevate, one se navikavaju i njihov se korijen ne razvija u dubinu nego površinski. Biljke su nevjerojatno prilagodljive i imaju sposobnost izvući vodu iz dubljih slojeva tla. Povremeno uzmite motiku i prokopajte u zonu gdje je korijen biljke najaktivniji. Ako je ondje zemlja vlažna, biljka ne treba vodu.

Kada sadite i sijete, u rupe i roviće svakako izlijte vodu. Također, vjerovali ili ne, dobro je zaliti biljke nakon kiše, pogotovo ako se radilo o slabijem pljusku. Čestim, laganim zalijevanjem, posebno ako koristite nastavak za raspršivanje (tuš, ružu), samo ćete površinski hidratizirati zemlju, a ta će voda brzo ispariti. Koristite kantu za zalijevanje bez nastavka i zalijevajte odmah uz stabljiku, no pripazite da ne vlažite lišće, posebno ako zalijevate ujutro.

Kod paprike, rajčice, patlidžana, mahuna vodu možete obilno izliti u kanale između redova. Izvor: Almanac.com

Izvor:Agroklub

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem Decline