Sve što trebate znati o plaćanju alimentacije nakon razvoda

Sve što trebate znati o plaćanju alimentacije nakon razvoda

Alimentacija je stavka koja kod bivših supružnika tj. nakon razvoda zna izazvati najviše svađa. Zakon je po pitanju plaćanja alimentacije vrlo jasan, no u praksi on svaki put ne funkcionira kako spada. Postoje roditelji koji svoje obveze prema djetetu iz inih razloga ne ispunjavaju i ponekad se stvara dojam da im nitko ne može stati na kraj.

Prema Obiteljskom zakonu, alimentaciju plaća roditelj koji ne stanuje s djetetom. Minimalni novčani iznos koji je roditelj dužan platiti određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće u Republici Hrvatskoj. Međutim, kod istraživanja platežnih mogućnosti roditelja, u obzir ne dolazi samo njegova plaća, već svi njegovi prihodi te moguća pokretna i nepokretna imovina.

Na osnovi toga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izračunalo je sljedeće:

   - za dijete do 6 godina 17 % prosječne plaće tj. 966, 45 kuna
   - za dijete od 7 do 12 godina 20 % prosječne plaće 1.137,00 kn,
   - za dijete od 13 do 18 godina 22 % prosječne plaće 1.250,70 kn.

Alimentacija za dvoje i više djece

Kada se uzdržava više djece, ne uzima se apsolutni zbroj dvije cijele alimentacije, već se konačni iznos umanjuje u prosjeku oko 20 % od onog koliko bi ukupni zbroj više alimentacija iznosio.

Do kada se plaća alimentacija?

Alimentacija za dijete plaća se do njegove punoljetnosti, tj. do 18. godine života. Nakon toga roditelj je dužan uzdržavati dijete do završetka fakulteta s naglaskom da ono redovito i uredno ispunjava svoje obveze.

Alimentacija se plaća najdulje do djetetove 26. godine života. Ako kojim slučajem roditelj ne uzdržava dijete, dužni su ga uzdržavati baka i djed po tom roditelju.

Tko je sve dužan plaćati alimentaciju?

Ukoliko dijete ne živi niti s jednim roditeljem, alimentaciju plaćaju oba roditelja. Isto tako, roditelji su dužni uzdržavati svoje punoljetno dijete nesposobno za rad sve dok ta nesposobnost traje.

Što ako roditelj ne plaća alimentaciju?

Ako roditelj koji je dužan plaćati alimentaciju to ne radi ili je plaća u manjim iznosima od dogovorenog, tada drugi roditelj može od nadležnogOpćinskog suda zatražiti ovrhu. Uz to, po prijavi roditelja, Centar za socijalnu skrb podnosi kaznenu prijavu protiv obveznika uzdržavanja.

Obveze prema djetetu imaju i maćeha i očuh i to :

  -  ukoliko dijete ne može ostvariti uzdržavanje od drugog roditelja
  -  nakon smrti djetetova roditelja, tj. ako su u trenutku smrti živjeli s pastorkom.

Uzdržavanje bračnog druga

Prema Zakonu, bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti od svoje imovine te nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od bračnog druga.

Prije zaključenja glavne rasprave za razvod braka, može se podnijeti zahtjev sudu za određivanje uzdržavanja. Postoji i druga opcija, a to je tužba koja se može podnijeti u roku od šest mjeseci od prestanka braka.

Obveza uzdržavanja u pravilu traje do godinu dana, a može prestati prije, ukoliko je osoba kojoj se plaća uzdržavanje sklopila novi brak ili izvanbračnu zajednicu.

Alimentacija na teret države

Pravo na tzv. privremenu državnu alimentaciju ima svako maloljetno dijete ako roditelj koji ne stanuje s njim u cijelosti ili djelomično ne podmiruje svoje obveze te ako baka i djed po tom roditelju ne plaćaju alimentaciju.

Gdje i kako se podnosi Zahtjev?

Zahtjev za privremeno uzdržavanje podnosi roditelj kod kojeg dijete stanuje, po isteku tri mjeseca od pokretanja ovršnog postupka u Centru za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta djeteta.

Pravo se priznaje od dana podnošenja zahtjeva, dok obveznik uzdržavanja ne počne plaćati uzdržavanje, a najduže tri godine odnosno do 18 godine života djeteta. Privremena alimentacija određuje se u visini 50 posto zakonskog minimuma uzdržavanja.

Izvor:Klinfo_hr

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem