Tko su dobri, a tko loši susjedi rajčici?

Tko su dobri, a tko loši susjedi rajčici?

Uzgoj združenih usjeva ima niz prednosti, a biljke se međusobno štite od pojave bolesti i napada štetnika. Češnjak, kadifica, neven štite rajčicu.

Rajčica je povrtna kultura koja se uzgaja u skoro svakom vrtu, a mnoštvo sorti cherry rajčica i sorti malih dimenzija biljaka omogućili su rajčici da zavlada terasama i balkonima.

Da bi nas biljke rajčica obradovale zdravim i ukusnim plodovima osim gnojidbe i zaštitnih tretiranja potrebno je obratiti pažnju i na bilje koje rastu u neposrednoj blizini rajčice.

Izaberi dobrog susjeda

Izbor biljaka koje će rasti i razvijati se u neposrednoj blizini rajčice može imati veliki utjecaj na zdravlje biljaka, povećanje prinosa, kvalitetu i okus plodova. Sve biljke izlučuju tvari koje mogu djelovati na biljke koje rastu u njenom okruženju. Taj utjecaj može biti pozitivan, ali i štetan.

Da bismo na pravi način iskoristili pozitivno djelovanje biljaka potrebno je znati koje biljne vrste su idealne za sadnju pored rajčice. Ove biljke imaju niz djelovanja:

   - povećavaju imunitet biljaka rajčice,
   - povećavaju prinos,
   - smanjuju pojavu bolesti,
   - svojim mirisom i drugim materijama odbijaju štetnike,
   - privlače korisne kukce,
   - poboljšavaju okus plodova i slično.

Združene usjeve je moguće imati u ekološkim vrtovima. Kod izbora obratiti pažnju na visinu odabranih biljaka, prostor koji zauzimaju, potrebu za svjetlošću, pripadnost biljnim porodicama, potrebu za vodom i hranivima.

Od povrćarskih kultura rajčici odgovaraju: mrkva, celer, peršin, rotkvice, repe, rotkva, zelena salata, špinat, kelj, kupus, keleraba, kukuruz, lukovi, niske mahune.

Češnjak i rotkvice štite rajčicu od crvene grinje, dok crveni luk štiti rajčicu od pojave bolesti. Češnjak štiti i od pojave plamenjače. Ne treba zaboraviti ni luk vlasac koji odgovara rajčici.

Kukuruz će rajčicu zaštititi od udara vjetra, ali treba biti pažljiv jer kukuruz oduzima hraniva biljkama rajčice. Zbog toga kukuruz treba uzgajati na odgovarajućoj udaljenosti.

Također, kukuruz i rajčica imaju zajedničkog štetnika i u područjima gdje je jak napad štetnika treba izbjegavati sadnju rajčice i kukuruza u neposrednoj blizini.

Zelena salata i špinat su dobri, jer ih rano beremo i ostaje slobodan prostor za nesmetan razvoj presadnica rajčice.

Kupus, kelj, celer i rajčica su odlični kada su posađeni na istoj gredici, jer se međusobno štite od napada štetnika. Međutim, neke sorte rajčice ne podnose kupus i na to treba obratiti pažnju.

Začinsko, ljekovito bilje i cvijeće također je dobro uzgajati pored rajčice. Bosiljak, menta, neven, kadifica, dragoljub, žalfija su najbolji izbor posadimo li ih pored rajčice. Ove biljne vrste tjeraju štetnike, poboljšavaju okus plodova, poboljšavaju imunitet biljke.

    Začinsko bilje i povrće - dobri susjedi u vrtu

Borač je vrsta koja kada se posadi pored rajčice izuzetno poboljšava okus plodova rajčice. Kopriva poboljšava zdravstveno stanje biljaka rajčice.

Rajčica je dobar susjed šparogi i ruži, jer svojim mirisom odbija štetnike.

Loši susjedi

Kao što postoje dobre biljne vrste kada je u pitanju uzgoj rajčice, tako postoje i biljne vrste koje treba izbjegavati.

Krumpir i patlidžan pripadaju istoj porodici kao i rajčica.  Imaju iste bolesti i napadaju ih isti štetnici zbog toga ih treba izbjegavati kao predusjev i biljke koje se uzgajaju u neposrednoj blizini rajčice.

Paprika i rajčica su kombinacija koju treba izbjegavati.

Rajčicu ne treba uzgajati ni u blizini oraha.

Komorač usporava rast presadnica rajčica.
Izvor:Agroklub

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem