Odgajati djecu nije lako: kako izbjeći gubitak kontrole i vikanje?

Odgajati djecu nije lako: kako izbjeći gubitak kontrole i vikanje?

Za početak više spavajte, duboko dišite i vježbajte. Provodite više vremena, ako je to moguće, sami. Vikanje i gubitak kontrole nerijetko su posljedica ishitrenih reakcija kad roditelj nema dovoljno vremena promisliti i odabrati bolju reakciju.

Osjećate li da ćete svakog časa izgubiti kontrolu ili početi vikati? Otiđite u drugu prostoriju i nekoliko minuta predahnite. Pokušajte se pridržavati odluke zajedno sa svojim partnerom da nećete vikati na djecu i imajte čvrst i jedinstven stav o tome što želite ili ne želite da vaša djeca čine.

Ako je jedno od vas na rubu i spremno planuti, staloženo zamolite drugog da preuzme. Djeca će se vrlo brzo početi mirnije ponašati.

Dodatni savjeti

    Razdvajajte ponašanje od djeteta

Ne postoji loše dijete, samo loše ponašanje. A postoji i loš roditeljski pristup.

    Izbjegavajte borbe za moć

Izbjegavate li borbe za moć, do njih neće ni doći. Uvijek razmišljajte kako stvoriti situaciju u kojoj su zadovoljne obje strane.

    Ne okrivljujte dijete

Preuzmite odgovornost za vlastito ponašanje i sljedeći put pokušajte postupiti bolje.

    Poučavajte djecu

Usmjeravajte ih, potičite, brinite o njima i poučavajte ih. Nemojte ih samo kažnjavati i smatrati da im treba više stege. Pokušajte pronaći načine kako da iziđite na kraj s problematičnim ponašanjima.

    Uvijek imajte na umu djetetovu dob

Što možete očekivati od djeteta s obzirom na njegovu dob? Svaka dob ima “temu”, odnosno ono što se od nje može očekivati. Djeca nisu mali odrasli ljudi.

    Dopustite sve osjećaje

Nije važno što drugi misle o raspoloženju vašeg djeteta. Svi katkad imamo loš dan, pa i djeca. Izbjegavanjem drame oko nečega pridajete manje pozornosti i ujedno pokazujete vjeru u djetetovu sposobnost da samo kontrolira svoje emocije.

    Ne zaboravite da je protest reakcija na nešto

Imajte na umu da je protest način komunikacije. On istodobno može biti i znak veće samostalnosti. Cijenite ga zbog toga što je.

    Saznajte što vas dovodi do ruba

Važno je znati što vas dovodi do ruba. Gdje su vaše granice i što možete učiniti da se zaustavite kad ih dosegnete. Treba li vam više sna ili vremena za sebe? Osluškujte svoje potrebe i zatražite pomoć.

    Pokažite da slušate

Potrudite se pokazati djetetu da ga slušate. Primjerice, ako dijete nešto zatraži, važno mu je pokazati da ste ga čuli i razumjeli – makar to što želi bilo neizvedivo ili neostvarivo.

Jasno mu ponovite kako bi znalo da ste ga čuli. “Čula sam te i znam da želiš lizalicu, ali…” Objasnite djetetu zašto je nešto neizvedivo ili neostvarivo.

Učite ih poštovanju, poštujte vi njih, pa će i oni vas više poštovati.
(Izvor: Danski odgoj djece. Što najsretniji ljudi na svijetu znaju o odgoju samopouzdane i sposobne djece, Jessica Joelle Alexander i Iben Dissing Sandahl)
Izvor:Klinfo_hr

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem