Sočni kolač s dobrim starim jabukama

Sočni kolač s dobrim starim jabukama

Vrijeme je kada su jabuke jedno od pristupačnijeg voća pa zašto ih ne iskoristiti! Dobre stare jabuke uvijek su sjajan izbor ako želite napraviti ukusan kolač!

Iako je ovo jedan od onih brzih voćnih kolača koje su nam uvijek rado pripremale mame ili bake, zašto ga se ne bismo prisjetili!

Vjerojatno svatko ima neku svoju verziju ovog kolača s jabukama, no nama je ova s biskvitom s mirisom cimeta, jabukama prelivenim dr. oetker pudingom od vanilije i sve to pokriveno šlagom - najbolja!

Svakako odaberite svoje najdraže jabuke, nama su za ovo najbolje zlatni delišes - zbog njihova divnog mirisa i pomalo kiselkastog okusa. Ako taj kiselkasti okus želite još malo "začiniti", pokapajte ih nakon kuhanja s nekoliko žlica soka od limuna.

To će ih učiniti još ukusnijima, a cijelom kolaču dat će još bolji okus. No, ako niste ljubitelj jabuka, ovaj kolač možete napraviti i s višnjama iz kompota (ili zamrznutima), ali i, kada im je sezona, s breskvama ili marelicama.

Mjerica za suhe sastojke je žlica pa tako koristite istu količinu za sve sastojke.

Sastojci za kolač s jabukama:

Za biskvit:

- 5 jaja - odvojiti bjelanjke i žumanjke

- 5 žlica šećera

- 5 žlica mekanog brašna

- 1 dr. Oetker cimet šećer

- 1 dr. Oetker prašak za pecivo

Za kremu i jabuke:

- 1 1/2 l vode

- 5 - 6 jabuka, oguljenih i narezanih na kriške (očistiti koštice)

- 2 dr. Oetker pudinga od vanilije

- 1 žlica dr. Oetker gustina

- 1 dr. Oetker vanilin šećer

- 2 vrećice dr. Oetker šlaga za pripremu s mlijekom ili 200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

1. Biskvit: Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg (dodajte im prstohvat soli što će snijeg učiniti čvrstim). Žumanjke izmiksati sa šećerom pa im dodati cimet i špatulom umiješati brašno pa ponovno izmiksati smjesu. Kada je homogena, špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i peći oko 25 minuta - dok čačkalica zabodena u biskvit ne izađe čista. Izvaditi iz pećnice i ostaviti kratko na sobnoj temperaturi.

2.  Jabuke: U vodi skuhati jabuke (ali ne prekuhati) i izvaditi ih van te poslagati po pečenom biskvitu. U vodu gdje su se skuhale jabuke, dodati dva pudinga i žlicu gustina i kuhati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Umiješati vanilin šećer te odmah preliti preko jabuka poslaganih po biskvitu i ostaviti da se ohladi.

3.Kada je kolač ohlađen, napraviti šlag i premazati ga po kolaču.

Poslužiti ohlađeno. Uživajte u ovom slasnom i mirisnom kolaču koji će vas vratiti u djetinjstvo!

Izvor:Gastro_hr

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem