Mušmula - jesenski dar prirode

Mušmula - jesenski dar prirode

Mušmula (Mespilus germanica) je listopadni grm, ili polustablašica koju su u Njemačku donijeli Rimljani. Iako su je koristile brojne civilizacije od davnina zbog njezine ljekovitosti, danas je voćka koja je pala u zaborav, jer su je zamijenile brojne druge voćne vrste kako u voćnjacima tako i u našim vrtovima.

Malena voćka koja je prelijepa u svim godišnjim dobima u mojem vrtu zauzima posebno mjesto. Jednostavna za uzgoj, traži malo pažnje, a nagrađuje sa mnoštvom plodova, već nakon nekoliko godina nakon što je posađena.

Zbog svoje ljekovitosti i obilja vitamina i minerala pronađite u svome vrtu mjesta te uživajte u ljepoti i ljekovitosti ovoga prekrasnog i čudesnog ukrasnog stabalca.

Obiluje vitaminom C i B, mineralima (kalij, kalcij, željezo i magnezij) te sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, tanin, pektin, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Izvrstan je lijek za probavne tegobe, ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje pa se koristi kod raznih upala dišnih puteva te je izvrstan i za liječenje upale želučane sluznice kao i druge želučane tegobe. Mušmula poboljšava vid, probavu, snižava kolesterol, ublažava bolove, liječi vrtoglavicu, regulira niski krvni pritisak, jača jetru i bubrege, pomaže osobama koje imaju probleme sa nesanicom te onima kod impotencije i sl.

Od plodova se prave likeri, džemovi, marmelade, kompoti te su slatka i zdrava delicija tijekom zimskih mjeseci. U ljekovite svrhe osim ploda koriste se i sjemenke, list, cvijet te kora drveta od kojih se prave čajevi prema potrebi.

Uzgoj mušmule u organskom vrtu

Iako je voćka toplijih krajeva, uspješno se uzgaja i na kontinentu jer je otporna na niske temperature do - 36 stupnjeva Celzija. Zbog kasne cvatnje zaštićena je od mrazeva, a cvijeta prekrasnim bijelim, krupnim cvijetovima te je jako privlačna i dekorativna pogotovo ako se nalazi na mjestu gdje će biti zapažena.

Traži rahlo zemljište, pH neutralno, a sadi se u dublju jamu prethodno pognojenu odstajalim stajnjakom. U jesen kada otpadne lišće sa stabla idealno ga je nagrnuti oko voćke jer se na taj način biljci vraćaju  potrebne mineralne tvari kojima lišće obiluje.
U organskim vrtovima kao zaštita može se koristiti jesensko špricanje kalifornijskom juhom, nekim bakrenim pripravcima, ili tijekom sezone domaćim, razrijeđenim mlijekom (1:6).

Najbolja prihrana koju provodim u proljeće je dodavanje veće količine komposta oko korijena biljke. Plodovi se beru nakon prvih mrazeva i čuvaju se na prozračnim, hladnim mjestima, najbolje u gajbicama te u jednom sloju kako bi se spriječilo truljenje.

Idealno vrijeme za sadnju mušmule je kasna jesen i zima, sve dok tlo nije smrznuto stoga nabavite sadnicu i krenite u ovu prelijepu avanturu!

Izvor:organskocarstvo

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem