Otvorenje izložbe slika Marjana Gumilara

Otvorenje izložbe slika Marjana Gumilara

Poštovani,
Pozivamo Vas na otvorenje izložbe slika Marjana Gumilara koje će se u galeriji „Zlati ajngel“ održati u petak, 27. listopada u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 12. studenoga.

Marjan Gumilar je rođen 1956. godine u Murskoj Soboti. Ovogodišnji je dobitnik nagrade Rihard Jakopič za slikarski opus. Diplomirao je na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani i od 1987. do 2007. godine djeluje kao samostalni umjetnik. Usavršavajući se, kao stipendista više puta boravi u Parizu i New Yorku, a istovremeno samostalno i skupno izlaže u Sloveniji i inostranstvu.

Od 2007. godine predaje crtanje na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani, da bi od 2015. do 2017. bio imenovan predstojnikom odjela za slikarstvo. Višestruko je nagrađivan, a živi i radi u Ljubljani. Ove je godine gost predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

„… U biti Gumilara permanentno zaokuplja problematika gledanja koja izvire iz odnosa oka i pogleda, iz biološke determiniranosti na jednoj strani i mentalnog procesa na drugoj. U tom intimnom, osobnom, trajnom dijalektičkom procesu kojeg je nemoguće objasniti i prenijeti drugom, počiva fenomenološki i strukturalni problem u kojem je teško dokučiti razliku između onog što jesmo i onog što vidimo, odnosno što smo mi u tome što gledamo. Tu se stvara paradoks kojeg je najbolje odrediti Lacanovim riječima: „ono što gledam nije nikad isto što hoću vidjeti“. A to je čarolija slike…“  ( izvod iz teksta Nadje Gnamuš - Razmislek ob slikah Marjana Gumilarja )

S veseljem Vas očekujemo!

 

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem