Stiže e-Novorođenče: Uskoro ćete bebu moći prijaviti putem interneta

Stiže e-Novorođenče: Uskoro ćete bebu moći prijaviti putem interneta

Višednevno i mukotrpno lutanje po raznoraznim institucijama i prikupljanje potrebnih papira, a sve u svrhu dobivanja dokumenata za novorođenče odlazi u povijest.

Naime, prema najavama iz Ministarstva uprave, do kraja 2017. godine trebao bi zaživjeti dugoočekivani projekt e-Novorođenče koji će novopečenim roditeljima uštedjeti barem nekoliko dana “borbe” s nemilosrdnom hrvatskom birokracijom i omogućiti prijavu djeteta preko interneta odnosno e-usluge u okviru sustava e-Građani.

Isti sustav trebao bi osigurati da i oni roditelji koji prijavljuju dijete u matičnom uredu mogu automatski riješiti prijave u HZZO-u i MUP-u. Ministarstvo uprave predvidjelo je da projekt u prvoj fazi poveže četiri ustanove u kojima se obavljaju prijave.

Riječ je o bolnici u kojoj je dijete rođeno, matičnom uredu, MUP-u, HZZO-u i poslodavcu. U drugoj fazi projekta prijave će se putem interneta moći obaviti i u HZZO-u, Poreznoj upravi, Gradu Zagrebu i HZMO-u.

Da bi mogli koristiti usluge sustava e-Građani roditeljima je potrebna nova osobna iskaznica, a cijeli proces prijave ne bi trebao trajati dulje od pola sata, kažu u ministarstvu. Prema najavama, sustav e-Novorođenče moći će se koristiti već od prosinca.

Izvor:Klinfo_hr

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem