Kako odgojiti dijete koje neće biti ovisno o mobitelu i tabletu?

Kako odgojiti dijete koje neće biti ovisno o mobitelu i tabletu?

Trendu korištenja suvremenih tehnologija podliježe i sve veći broj djece, i to od najranije dobi. Više nije čudno vidjeti dvogodišnjaka kako u kolicima drži tablet ili prvašića s najnovijim pametnim telefonom.

Sve je i veći broj zabrinutih roditelja, pedijatara i psihologa koji raspravlja o mogućim negativnim posljedicama koje tableti, mobiteli i ostala čuda tehnologije mogu ostaviti. Svi postavljaju samo jedno pitanje – kako maksimalno zaštititi dijete? Nemamo magičan odgovor ali imamo nekoliko smjernica koje će vam pomoći u odgoju djeteta koje ne bi trebalo biti ovisno o mobitelu i tabletu. 

Odrediti maksimalno vrijeme “visenja” na uređajima 
Na pitanje koliko dugo djeca smiju “visiti” na tabletima i mobitelima, odgovor je vrlo jednostavan – ovisno o dobi. Američka pedijatrijska akademija dala je neke smjernice kojih bi se prema njihovom mišljenju trebalo pridržavati. Oni smatraju da dijete do 18 mjeseci nema što raditi ispred ekrana. Za djecu od dvije do pet godina preporuča se sat vremena gledanja primjerice crtića ispred televizora, na tabletu ili mobitelu. Za djecu stariju od šest godina preporučuje se maksimalno korištenje suvremenih tehnologija od dva sata tijekom dana. 

Bez stroge zabrane 
Zabranjeno voće, pogotovo dječjem umu, najslađe je voće. Stoga, strogo zabranjivanje, male ucjene i kazne ne dolaze u obzir. Umjesto svakodnevnog govorenja “ostavi taj mobitel na miru”, okrenite ploču. Ponudite djetetu alternativu i neku drugu aktivnost koja bi mogla zaintrigirati i “natjerati” da buljenje u ekran zamijeni nekim hobijem. 

Budite dobar primjer 
Prije nego što djetetu počnete “soliti pamet”, preispitajte sebe i svoje ponašanje. Koliko ste dnevno na mobitelu, koristite li se s njime i tijekom zajedničkih obroka? Jeste li nervozni kad ostanete bez interneta i sl.? Ako i vi imate problema s “visenjem” na pametnim telefonima, onda ne možete očekivati od djeteta da svoj telefon ili tablet spremi u ladicu i ne dira ga cijeli dan. 

Kontrolirajte sadržaj 
Cyber prostor, odnosno prostor interneta, društvenih mreža i mobilnih informacijsko-komunikacijskih aplikacija vjerojatno je jedino područje ljudskog djelovanja o kojem su djeca i mladi bolje informirani i bolje se njima služe od odraslih. To roditelje stavlja u posebno osjetljiv položaj i zahtijeva preuzimanje novog, vrlo značajnog i izazovnog odgojnog zadatka. Stoga je iznimno važno imati pod kontrolom sve sadržaje koji su djeci dostupni. Već neko vrijeme, na tržištu je prisutan cijeli niz aplikacija za mobitele koji omogućuju ograničavanje vremena koje dijete provodi na mobitelu ili pojedinim aplikacijama kao i pregled aplikacija koje dijete koristi. Preporučamo da se s nekima od njih i poslužite. 

Upozorite ga na opasnosti 
Jednom kad se dijete upozna sa svim mogućnostima koje tableti i pametni telefoni pružaju, na vama je da ga upozorite na sve potencijalne opasnosti koje na njima vrebaju. Iznimno je važno djetetu dati do znanja i pojasniti mu neke osnovne smjernice korištenja. Kao na primjer, pojasniti mu pojam elektroničkog nasilja i kako se od njega zaštititi. Naposljetku, vaše dijete uvijek mora znati da ste vi prva osoba kojoj se treba obratiti ukoliko nešto pođe po zlu. 

Moderne tehnologije mogu biti opasne, ali nemojte težiti tome da dijete od njih potpuno izolirate. Jer upravo ti mali uređaji ponekad mogu biti čudesni izvori zabave i kreativnosti. Sve što je u granicama normale, ne može naškoditi. Na vama je samo da postavite granice i da budite u toku. 

 

 

Izvor: klinfo.rtl.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem