Radite ove kineziološke vježbe i djeca će vam bolje učiti

Radite ove kineziološke vježbe i djeca će vam bolje učiti


Istraživanja su pokazala da kineziološke vježbe poboljšavaju vezu između mozga i tijela te tijek pokreta i energije u tijelu.

Vježbe potiču suradnju lijeve i desne polovice mozga, a ta je suradnja važna za vid, sluh i razumijavanje. Poboljšavaju sposobnosti čitanja, razumijevanja pročitanog, pisanja, primjene pravopisnih pravila, računanja i koordinacije različitih područja tijela.

Vježbe za lakše učenje jednostavne su, brze i mogu se izvoditi bilo gdje. Ipak, treba imati na umu da one donose rezultate samo ako ih se redovito provodi. Roditeljima se savjetuje da odaberu tri ili četiri vjžebe te da ih svakodnevno provode. I odrasle osobe mogu imati koristi od njih.

Vježba br. 1 – Vratar

U ovoj se vježbi dodiruje lijeva noga i desna ruka. Lijeva ruka ispružena je prema natrag. Zatim promijenite položaj. Neka se dodiruju lijeva ruka i desna noga, a desna je ruka ispružena što je više moguće prema natrag. Zatim se položaj opet zamijeni. Položaj promijenite svakih 30 sekundi. Pripazite da dijete pokrete izvodi polako i mirno te da su mu ruke opuštene, a pokreće ih iz ramena laganim zamahom.

Ova će vježba pomoći djetetu da: pri učenju aktivira obje polovice mozga, pravilno piše, pažljivo sluša i razumije, bude koordinirano, razumije ono što čita, bolje vidi i bude izdržljivo.

Vježba br. 2 – Aktivator mozga

Neka dijete sjedne na pod, na meku podlogu, podupre se rukama i lagano privuče noge k sebi. U toj poziciji neka se na stražnjici njiše slijeva nadesno i obrnuto. U tom pokretu stražnjicom radi male krugove te se zapravo masira područje cijele zdjelice. Ako može, bilo bi izvrsno da dijete stražnjicom opisuje položenu osmicu.

Ova će vježba pomoći djetetu da: se napuni energijom, bude fokusirano i koordinirano, samostalno uči,  bude pozornije, brže shvaća te da bolje vidi.

Vježba br. 3 – Buđenje osjetila

Dijete stoji ravno, lijevu ruku ispruži prema naprijed, podigne lijevo rame i na njega položi glavu. Tako ispruženom rukom u zraku crta položene osmice. Počinje od sredine prema lijevo gore i nastavlja na desnu stranu. Pritom gleda preko svojega ispruženog palca u daljinu. Nakon šest do sedam puta neka isto ponovi s desnom rukom.

Ova će vježba pomoći djetetu da: bolje čuje i vidi, tečnije govori, bude koordinirano, bolje razmišlja, lakše računa, bude opušteno, razumije ono što čuje.

Vježba br. 4 – Dostavljač kioska

Dijete neka stavi obje ruke na trbuh, ispod pupka i neka duboko udahne. Pritom, neka zamisli da u trbuhu ima balon koji se napuhuje kako ono udiše. U sebi neka broji do četiri i osjeti kako se trbuh i ruke miču prema naprijed. Zatim neka polako ispusti zrak kroz usta i neka primijeti kako se balon ispuhuje.

Ova će vježba pomoći djetetu da: duže ostane fokusirano, se opskrbi energijom, izražajno govori, lakše čita naglas, lakše razmišlja, opušteno uči te da bude koncentrirano i prizemljeno.

(Izvor: Helga Baureis i Claudia Wagenmann: Djeca bolje uče uz kineziologiju. Savjeti i vježbe za lakše učenje i bolju koncentraciju)

Izvor:klinfo_hr

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem