Propolis - čudesan proizvod pčela

Propolis - čudesan proizvod pčela

Propolis je čudesan proizvod pčela, naistraživaniji je pčeliji proizvod današnjice.

To je ustvari biljna smolasta supstanca koju pojedine pčele radilice unutar pčelinje zajednice sakupljaju u prirodi sa pupoljaka i kora drveća, ali i drugih biljaka u prirodi. Tim se poslom dakle u pčelinjoj zajednici bavi samo određen broj pčela koje imaju unutar zajednice tu odgovornu i zahtjevnu zadaću.

Sakupljanje propolisa je za pčelinju zajednicu vrlo važno, jednako kao i sakupljanje bilo kojeg drugog proizvoda te za nju to znači opstanak vrste. Ljudi su odavno shvatili vrijednost ovog proizvoda pa su tako već Maje, Egipćani, Rimljani, Grci isti upotrebljavali u najrazličitije svrhe. Još od antičkih vremena se propolis, proizvod nešto malo manje poznat od meda, koristio preventivno, ali i u ciljanom liječenju. Aristotel ga je smatrao ljekom za gnojne rane, kožne bolesti, a u novije vrijeme propolis su prozvali lijekom 21. stoljeća.

Propolis poznat i na bojištima

Inače, prvi tragovi upotrebe potječu iz doba drevnog Egipta, gdje se koristio zbog svojih aromatičnih svojstava, ali i u svrhe konzerviranja prilikom mumificiranja i balzamiranja.

U starom je Rimu u vrijeme vojnih pohoda svaki vojnik ondašnje Legije dobio uz obaveznu opremu i komadić propolisa za koji je još Plinije rekao da ublažuje ubode, smanjuje otekline i bolesti, lječi čireve i slično. U Francuskoj tijekom 18. i 19. stoljeća, njegova je ciljana uporaba bila u liječenju rana, osobito na bojištima tijekom Napoleonovih kampanja. Bez nekog kontinuiranog zabilježenog slijeda tijekom tisuća godina, propolis se i danas koristi u medicinske svrhe te posebno od 70.-ih godina nadalje iznova izaziva znatiželju znanstvene zajednice.

Propolis koji nastaje zahvaljujući medonosnim pčelama, prema pojedinim tumačenjima dobio je ime od grčke riječi "pro" što znači prije ili ispred i "polis", što bi u prijevodu bilo grad. Prema nekim izvorima, to je zbog same upotrebe propolisa u nastambi pčela za dogradnju/izgradnju i regulaciju samog ulaza u košnicu te zatvaranja mogućih pukotina. Neki drugi izvori opet smatraju kako propolis nosi naziv prema riječi "propoliso" koja bi na grčkom ili latinskom imala značenje zamazivanja - zaglađivanja.

Sam sastav propolisa sadrži preko 60 prirodnih, kemijskih supstanci, a ni dan danas nije u potpunosti istražen, no koliko je poznato sadrži do 55% smola, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% peludi, vitamine E i B, željezo, cink, enzime, organske kiseline i drugo.
Propolis tinktura u alkoholu

Propolis je kao takav samo djelomično topiv u vodi, ustvari radi se o tako malom postotku da gotovo i nije topiv pa se za otapanje u cilju dobivanja propolis tinktura koristi kao otapalo čisti konzumni 96%-tni etilni alkohol koji otapa veći dio propolisa. Poznato je kako propolis dobiven od različitih vrsta biljaka ima različitu boju, različita senzorska i kemijska svojstva, no međutim samo geografsko porijeklo propolisa ne označava različitost kvalitete, već se moguća razlika može predočiti laboratorijskom analizom.

Bakterije na propolis ne stvaraju otpornost

Posebnost propolisa kao proizvoda izuzetno cijenjenog u svijetu je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost, što nema štetnih popratnih pojava za razliku od, na primjer sintetskih antibiotika. Propolis uspješno suzbija viruse gripe i herpesa, a preventivno djeluje kod upale grla i paradentoze.

Uspješno uklanja otekline kod zubobolje, a redovnom upotrebom jača obrambenu sposobnost ljudskog imunog sustava. Propolis spriječava oksidativni stres organizma, stanju prekomjernog stvaranja slobodnih radikala kisika, pri čemu dolazi do gubitka ravnoteže stvaranja slobodnih radikala i mogućnosti neke stanice da ih razgradi, a rezultira promjenama vezanima uz oštećenje stanica.

Izvor: agroklub.com

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem