Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Čišćenje voćnjaka i “plavo prskanje” za prevenciju bolesti

Čišćenje voćnjaka i “plavo prskanje” za prevenciju bolesti

Kako bismo pripremili voćnjak za sljedeću vegetacijsku sezonu, potrebno je nakon berbe plodova učiniti nekoliko postupaka. Najbolje je započeti s prikupljanjem otpalog lišća (ako je to moguće) jer na njemu svoje mjesto za prezimljavanje pronalaze razni patogeni (zarazni) mikroorganizmi koji s razvojem krenuti u proljeće i pričinjavati štete voćnim vrstama.

Vrlo poželjno je i sakupiti mumificirane plodove koji su zaostali na granama ili na tlu, a također su izvor širenja bolesti.

Uz prethodno navedeno, dobro je učiniti i uklanjanje starih polomljenih grana ili grančica voćaka. Nakon toga, biljne dijelove je potrebno iznijeti iz voćnjaka i spaliti. Ako nismo u mogućnosti spaliti ih uz sigurnosne mjere, možemo ih i zakopati. Ovim postupcima ste učinili preventivnu zaštitu svojih voćaka.

Tretmanima bakrom smanjite potencijal zaraze za iduću sezonu

No, kako bismo im omogućili zdraviji početak razvoja u proljeće i smanjili potrebu za početnim učestalim zaštitama, “plavo prskanje” u jesen omogućava suzbijanje brojnih uzročnika bolesti.

Nakon berbe plodova u voćnjacima i maslinicima potreban je tretman bakrom kako bismo smanjili potencijal zaraze za sljedeću vegetacijsku godinu. U ovom periodu, list još uvijek nije u potpunosti odumro te će se mikroelementi bolje usvojiti iz sredstva Cuprablu Z 35 WG.

Najbolje vrijeme za tretiranje vinograda je onda kada vinova loza odbaci svoje listove. Uzročnici bolesti, odnosno mikroorganizmi, prezimljuju u krošnji voćaka skriveni unutar pukotina kore, u pupoljcima i ranama.

Sredstvo se koristi u svrhu suzbijanja bakterijskog raka, bakterijskog paleža, krastavosti, šupljikavosti lista i rogača šljive, paunovog oka i gljiva čađavica, monilije, vlažne truleži korjenovog vrata, smeđe truleži..,. dok u vinovoj lozi plavim prskanjem suzbijamo crnu pjegavost vinove loze, crnu trulež i plamenjaču.

Uzročnici bolesti, odnosno mikroorganizmi, prezimljuju u krošnji voćaka skriveni unutar pukotina kore, u pupoljcima i ranama.

Voćke obilno poprskati sredstvom

Važno je znati da je tretiranje potrebno činiti za vrijeme lijepog vremena kada nema vjetra. Na taj način neće doći do zanošenja preparata. Prilikom tretiranja, bitno je voćke dobro poprskati kao da ih je obilno namočila kiša. Dobro prskanje podrazumijeva obilno pokrivanje što veće površine voćke kako ne bi na nekom netretiranom dijelu došlo do razvitka bolesti.

Također, vrlo korisno je znati da Cuprablau Z 35 WG mogu kupiti i korisnici amateri (nije potrebna iskaznica) te je dozvoljen za primjenu u ekološkoj poljoprivredi.

Izvor: agroklub.com

Ovaj bi članak sigurno htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja