Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Čili(Chilli)-Kajenska papričica-ljekovitost i uzgoj

Čili(Chilli)-Kajenska papričica-ljekovitost i uzgoj

Postoji mnogo različitih vrsta čilija iz porodice Capiscum koji nastaju križanjem i mutacijom, a razlikuju se oblikom, bojom, okusom, aromom i količinom kapsaicina koji je zaslužan za ljutinu pojedine vrste papričica.

Opis : Kajenska papričica je tropska, grmolika biljka, slična običnoj paprici, ali sitnijih plodova zlatno – žute do narančasto – crvene boje dužine tek nekoliko centimetara. Od obične paprike ima oko 20 puta više kapsaicina koji je i razlog njene ljutine i ljekovitih svojstava. Naime, što je sadržaj kapsaicina veći, papričica je ljuća i ljekovitija. Alkaloid kapsaicin nalazi se u dijelovima kojima je sjeme pričvršćeno na plod. Ljutina i jačina papričica se mjere pomoću Scovillove ljestvice. Kajenska paprika na ovoj skali ocjenjuje se sa 30 000 – 50 000 jedinica i spada u vrstu srednje do blago ljutih papričica dok obična paprika ima 0 jedinica jer ne sadrži alkaloid kapsaicin.

Ostale ljekovite tvari koje sadrži približno su iste kao i kod obične paprike : vitamini (B1, B2, C), nijacin, karotin, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, ugljikohidrati, bjelančevine, masti, alkaloidi kapsaicina (ljuti okus), karotena i još mnogih drugih hranjivih tvari te su zbog svega navedenoga lijek za mnoga oboljenja već tisućama godina.

Čili je izvanredan atioksidans, analgetik, antibakterik, jak antiseptik te kardiovaskularni stimulans.

Zbog svojih ljekovitih svojstava odavno se koristi u pučkoj medicini u obliku obloga kod reumatskih oboljenja, za lumbago, neuralgiju, Herpes Zoster, svrab, kod ozeblina i sl.Prah čilija koristi se za unutarnju upotrebu u tekućem stanju (tinktura) kod brojnih oboljenja kao što su : krvna oboljenja (povišene masnoće, kolesterola, triglicerida), slabe cirkulacije udova, plučnih oboljenja (infekcije dišnih puteva), iscrpljenosti i slabosti cijelog organizma, kod kožnih bolesti (psorijaza, čirevi i dr. nečistoće kože) i još mnogih drugih bolesti.

U obliku masti čili je djelotvorno sredstvo za liječenje glavobolje, migrene, slabe cirkulacije i reumatskih bolova.

Tinktura – 200 g usitnjenog čilija preliti sa 1 litrom 60 % alkohola i držati u zatvorenoj staklenci 21 dan na toplom mjestu uz povremeno mućkanje.Uzimati tri puta dnevno 5 – 10 kapi s vodom, čajem ili hranom.

Mast – 200g svinjske masti i 1 dcl tinkture čilija – u rastopljenu, čistu, svježu mast uliti 1 dcl tinkture čilija, lagano miješati dok alkohol ne ishlapi pa naliti u čiste, staklene teglice. Čuvati u hladnjaku.

Prašak – čili posušiti i samljeti u prah – kajenski papar.Kajenski papar je ljekoviti začin koji se upotrebljava diljem svijeta za pripravu raznih jela.

Oblog – prašak se namoči i stavi na platneni zavoj te se omotaju oboljela mjesta koja se prethodno namažu nekom mašću ili uljem kako ne bi došlo do iitacije kože.

Kontradikcije – Ne preporuća se uzimanje čilija ni u kom obliku osobama sa visokim krvnim pritiskom te osobama sa čirom na želucu.

Uzgoj čilija

Uzgoj čilija se ne razlikuje od uzgoja obične paprike, jedino bi se sa sjetvom sjemena trebalo započeti nešto ranije.Naime, ljute papričice sporije klijaju i potrebno im je više vremena do plodonošenja. Nakon sadnje na stalno mjesto potrebno im je od 70 – 110 dana do zriobe. Poznato pravilo kod uzgoja različitih vrsta ljutih papričica glasi .: ,,Što je papričica ljuća, sjeme klija sporije, a plodovi kasnije dozrijevaju.”Zbog toga sjetva ljutih papričica započinje već početkom veljače.

Sjetva sjemena – čili je biljka toplijih krajeva poput rajčice, ali za njeno uspješno klijanje je potrebna ipak nešto viša temperatura te ona iznosi oko 23 – 30 stupnjeva Celzija.Prije sjetve sjeme je dobro namočiti nekoliko sati u čajnoj otopini što će pospješiti klijanje, ali i u startu dati otpornost budućoj biljci.Više o namakanju sjemena prije sjetve u čajnoj otopini pročitajte na : http://organskocarstvo.blogspot.hr/2016/02/humofix-biljni-caj-za-jacanje.html

Sjeme se sije u uzgojne kontejnere na dubinu od 0.5 cm do najviše jednog centimetra u kvalitetan, mrvičasti supstrat koji u sebi ne sadrži nikakve patogene.Nicanje biljčica nije ujednačeno, pa se može očekivati da neke biljčice prije niknu od ostalih. Kvalitetno sjeme obično nikne za 8 – 14 dana ako su uvjeti poput umjerene vlage i temperature zadovoljeni. Neke biljčice će proklijati tek nakon 3 – 4 tjedna, pa treba biti strpljiv. 🙂 Kada biljka razvije prvih nekoliko listića može se presaditi u veću posudu i držati na temperaturi oko 20 stupnjeva Celzija.

Sadnja na stalno mjesto u vrtu ili u posudu na otvorenom (terasa, balkon) moguća je tek u svibnju kada prođu opasnosti od mraza jer je papričica jako osjetljiva na hladnoću. Desetak dana prije sadnje da stalno mjesto u vrtu mlade sadnice priviknite na vanjske uvjete – kaljenje.Sadite li više različitih vrsta čilija od onih blago ljutih do najljućih, nikada ih nemojte saditi u blizini jer će se međusobno iskrižati tako da nećete dobiti papričicu odgovarajuće ljutine.Također, ne sadite ljute papričice u blizini obične paprike ili feferona jer bi obična paprika mogla poprimiti svojstva ljutih papričica, pa i sama postati ljutkasta.Ako želite sačuvati sjeme pojedine vrste papričica držite ih na udaljenom mjestu od drugih vrsta da ne bi došlo do križanja. 🙂

Upotreba čilija u vrtu (zaštita)

Čili papričica u obliku praha koristi se i kao sredstvo protiv puževa i štetnika u vrtu. Dovoljno je posuti malo praha na vlažne listove napadnutih biljaka.Izvrsno sredstvo protiv napada lisnih uši koji su česti posjetitelji na čilijima : 200 g praha preliti sa 10 litara odstajale vode, najbolje kišnice i ostaviti 24 sata da odstoji. Procijediti kroz sitno cijedilo i koristiti razrijeđeno sa vodom u omjeru 1 : 10 za špricanje napadnutog bilja.

Suhe čili papričice možete koristiti kao zaštitno sredstvo u vrtu i u obliku macerata: prelijte smrvljene čilije sa biljnim uljem i ostavite 24 sata da odstoji. Procijedite i koristite 1 žlicu dobivenog macerata na 1 litru vode. Koristi se kod jačeg napada biljnih ušiju, puževa i drugih štetnika u vrtu.

Izvor:organskocarstvo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja