Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Ciklama – zahtjevna nježna dama među cvijećem

Ciklama – zahtjevna nježna dama među cvijećem

 

Postoje 23 vrste ciklame. Najveći dio njih su jednogodišnje sobne biljke i najčešće se mogu vidjeti na prozorima. Za pasionirane ljubitelje cvijeća ona spada u grupu koja zahtijeva da joj “pogodite žicu”. Ciklamu (lat. Cycklamen) zovu još i zimskom ljepoticom i simbolizira ljubav, sreću i iskrenost. Koliko je teško naći ove tri osobine kod ljudi, toliko je zahtjevno održati i njenu ljepotu. Kada je dobijete ili kupite puni optimizma da ćete uživati u njenim cvjetovima, od bijelih, roza, do crvenih i ciklama boje, ona poslije nekoliko dana počne venuti, a listovi žute. Opće je poznato – ona je vrlo osjetljiva.

 

 

Kada je ciklama vaša idealna “cimerica”?

Prvo pravilo! Ako ste zimogrožljivi i volite zimi da vam bude vrlo toplo u kući ili stanu, ciklama neće biti vaša “cimerica”. Naime, ona ne trpi visoke temperature, a još manje suh zrak. Temperatura zraka u kojoj ona uživa je od 10 do 15 stupnjeva. Najviše voli prozor na sjevernoj strani, a ako imate centralno grijanje, na radijator stavite prvo dasku, pa onda lončanicu. Tako topao zrak neće ići pravo na biljku. Ne voli ni propuh. Voli sunce, ali ne direktno.

 

 

Ritam zalijevanja treba baš poštivati

Ciklama cvjeta od studenog, cijele zime i proljeća, nakon čega ulazi u fazu mirovanja. Drugo pravilo – kada je u fazi cvjetanja, trebalo bi je zalijevati dva do četiri puta tjedno. Ali voda ne bi trebala dodirivati stablo i lišće i mora biti odstajala. Vodu sipajte u podmetač i poslije jednog sata, odsipajte višak vode. Za tih 60 minuta ciklama će uzeti vode koliko joj treba. Kada primijetite uvele listove i procvjetale cvjetove, odstranite ih, ali nikako škarama ili nožem, već ih ručno otkinite.

Kada uđe u fazu mirovanja, odnosno kada procvjeta, zalijevajte je jednom u tjedan dana. Poslije mjesec dana ovog tretmana zalijevanje je jednom u 15 dana. Na kraju njenog mirovanja prekinite zalijevanje i premjestite je na suho i tamno mjesto da se odmara, također mjesec dana.

 

 

Nagrada uvijek stiže poslije velikog truda 

Kada prođe njen zahtjevni kalendar, i poslije jednog mjeseca potpunog mirovanja, presadite gomolj u veću lončanicu. Gomolj očistite od zemlje i trulih žilica, lončanicu dobro operite i poštujte pravilo da trećina gomolja bude iznad zemlje. Tada je držite u sjeni i umjereno zalijevajte. Kada se pojave novi listovi, premjestite je na svjetlije mjesto, ali nikako je ne izlažite podnevnom svjetlu.

Zvuči komplicirano? Da. Kao i sve kapriciozne dame, zahtijeva pažnju, ali nije nedostižna. Kada je kupite iz plastenika ili u cvjećarnici pokušajte imitirati uvjete koji su u tim sredinama bili idealni. Ako joj naglo promijenite temperaturu i vlažnost zraka, ili stavite direktno na sunce, izgubit ćete je, nepovratno, vrlo brzo. Njena dobra strana je što za mnogo truda i posvećenosti nagrađuje nježnim, mirišljavim i prelijepim cvjetovima.

 

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja