Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Četiri važne poruke koje dijete mora čuti od svojih roditelja

Četiri važne poruke koje dijete mora čuti od svojih roditelja

Možda je to tako zato što nema strogih pravila niti metoda kojih bi se trebalo pridržavati i koji garantiraju da će sve biti u redu ako ih roditelji slijede. Ni jedno dijete nije isto. Svako je dušica za sebe, s drugačijim temperamentom, doživljajem svijeta i svojeg mjesta u njemu.

Ponekad roditelji nesvjesno slijede onu logičnu formulu – ako napravim to i to, rezultat jednostavno mora biti takav i takav. Na primjer, ako dijete u ranoj dobi naučim da pozdravlja starije, poštuje ih i pomaže im, on jednostavno mora izrasti u pristojnu i prilagođenu odraslu osobu.

Drugim riječima, roditelji očekuju da se dijete ponaša onako kako su ga odgajali. Ako se to ne događa, pitaju se: “Pa čekaj malo… Naučili smo ga to, to i to. Zašto se tako ne ponaša? Zašto nemamo rezultate?”

Kao i kod drugih stvari u životu, želimo da roditeljstvo i odgoj budu predvidljivi. Postavljamo granice, discipliniramo i očekujemo vrlo specifične pozitivne rezultate u ponašanju djeteta. Svima je cilj odgojiti zadovoljno, sretno i društveno funkcionalno biće.

No čini se kako nije dovoljno fokus samo stavljati na to da nas slušaju i da se djeca ponašaju kako mi želimo, jer često se s vremenom pokaže da to ne funkcionira.

Onaj mali začin koji u odgoju treba postojati je da se roditelji pitaju “Što se događa u srcu mog djeteta i kako se osjeća?”

Kad se postavi takvo pitanje i pokuša dati odgovor, dolazi do povezivanja s djetetom na dubljoj razini, a tada i postavljanje granica i discipliniranje bude puno lakše.

Cilj nije samo kontrolirati i upravljati ponašanjem djeteta prema van, već se pozabaviti i njihovom nutrinom. Važno je u djetetovo srce, u njegovu nutrinu, usaditi poruke koje će ga ohrabriti i ojačati da samo donosi dobre odluke i samoregulira svoje ponašanje kako odrasta i kako život postaje kompleksniji.

Četiri važne poruke koje vaše dijete od vas treba čuti, odnosno slušati tijekom odrastanja su:

Sa mnom si siguran/a.
Volimo te bez obzira na sve.
Ti si jedinstven/a i sposoban/a.
Ti si odgovoran/na za vlastite odluke i odabire.

Ove četiri snažne poruke djetetu će davati osjećaj sigurnosti ugrađen duboko u njegovo biće. Znat će da u vama, u obitelji, ima sigurnu luku u kojoj ga vole i prihvaćaju, a sve ostalo ovisi o njemu. Hoće li iskoristiti svoje sposobnosti i posebnosti te preuzeti odgovornost za svoje odluke, ovisit će o njemu.

Na taj način nećete kontrolirate djetetovo ponašanje, već na puno dubljoj razini poticati njegovu samostalnost i hrabrost da se samoregulira. A još ako ste i dobar primjer, pa mogu i neposredno vidjeti kako dobro, pošteno, zadovoljno, sretno i mirno živjeti, šanse su još veće da uspijete u najtežem poslu na svijetu.

Izvor:klinfo_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja