Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Budite lijepi i zdravi ovoga ljeta

Budite lijepi i zdravi ovoga ljeta

Zato je ovo savršeno vrijeme da poboljšate svoje zdravlje na način koji je tako sezonski opušten da ćete jedva primijetiti i da ste se oko nečega potrudili.
Kako bismo vas uveli u zdravije ljeto sakupili, smo nekoliko savjeta stručnjaka za prehranu, fitness, stres, vid i oralnu higijenu. Svakom od njih je postavljen zahtjev da pronađu samo jednu stvar koju bi savjetovali bilo kome u pogledu osobnog zdravlja. Pred vama je osam vrhunskih savjeta.

1. Uvrstite u prehranu bobičasto voće

Ako želite poboljšati prehranu ovog ljeta, svakodnevno pojedite šoljicumešanog bobičastog voća – kupina, borovnica, malina ili jagoda … Tako ćete unijeti neophodne antioksidanse, koji će pak spriječiti oštećivanje tkiva i umanjiti rizik od pojave bolesti koje su u vezi sa starenjem. Borovnice i kupine su osobito bogate antioksidansima.

Veliki bonus: Bobičasto voće je bogato i biljnim vlaknima, što će pomoći kontroli razine kolesterola, kao iu prevenciji nastanka pojedinih vrsta tumora.

2. Napravite mini vrt i oslobodite se stresa

Smanjite razinu stresa, posadite malu baštu, njegujte cvijeće u njoj ili pak, ako vam je prostor stvarno ograničen, posadite nekoliko biljaka u saksije koje ćete čuvati vani ili unutra. Čim zagnjurite ruke u zemlju, praktički ste se “uzemljili” protiv stresa. I kada vam se učini da život protječe tako brzo da jedva stižete da nogama dodirnuti tlo, mentalno uzemljenje će vam pomoći da prebrodite fizičke i mentalne stresove.

3. Zubni konac svakog dana

Znate da bi trebalo ali vrijeme je da konačno i počeli: čistite zube zubnim koncem svakog dana. Učinite to na plaži (malo se sakrijte), dok čitate na terasiili dok gledate TV – sam zadatak će postati laganiji od povjetarca. Ovaj vid čišćenja usne šupljine smanjuje koncentraciju bakterija u njoj i time doprinosite svom općem zdravlju. Ukoliko su ove bakterije obuzdane, održavane u niskim razinama svoje prisutnosti, jednostavno, vaše tijelo ima više potencijala da se bori s tim uzročnicima bolesti na drugim mjestima.

4. Izađite i vježbajte

Odaberite jednu aktivnost za van – pješačenje, planinarenje, igranje s djecom, vožnja bicikla ili rolera, plivanje – kako biste se domogli onog sjajnog osjećaja koji imate kada izađete iz teretane.I upamtite, obitelj koja se igra skupa, ne samo da postaje fit skupa već postaje i mnogo složniji i povezanija na emotivnoj razini.

5. Budite dobri prema svojim očima

Da biste zaštitili vid na poslu i u slobodno vrijeme, nosite zaštitne naočale. Kada ste vani, nosite naočale koje blokiraju 99 posto ultraljubičastih A i B zraka. Naočale sprječavaju nastanak katarakte, kao i bora oko očiju. Kada se bavite sportom ili obavljate poslove kao što su košenje travnjaka, također nosite zaštitne naočale. Pitajte svog liječnika koje su najbolje naočale za zaštitu od sunca – postoje i neke koje su specifično namijenjene za pojedine sportove.

6. Vrijeme je za odmor!

Neka vam srce bude zdravije: iskoristite sporiji ljetni raspored i svoje vrijeme dagodišnji praznik upotrijebite tako da se potpuno opustite. Odmor je višestruko koristan: Snizićemo krvni tlak, poboljšati rad srca i smanjiti razinu kortizola – ozloglašenog hormona stresa koji pridonosi širem struku i nastanku srčanih oboljenja.

7. Alkohol – samo lagano

Ljeto je sjajno vrijeme da preskočite sva pića sa žestinom i okrenete se lakim, rashlađenim napitcima (osim ukoliko niste trudni ili iz drugih zdravstvenih razloga ne bi trebalo piti uopće). Sangrija (stolno vino razrijeđeno sokom), hladno pivo ili špricer su isto tako osvježavajući, ali i lagani napici. Pod umjerenim količinama podrazumijevamo jedno do dva pića dnevno, jer čak i alkohol može pomoći u prevenciji nastanka srčanih bolesti.

8. Dobro spavajte

Oduprite se nagonu da ostajete budni do kasno u noć. Posvetite se kvalitetnom snu i higijeni sna – ležite i budite se uvijek u isto vrijeme i nemojte piti alkohol tri sata pred spavanje. Izbjegavajte i dremke tijekom dana osim ako ih nemate svakog dana u isto doba iu istoj dužini trajanja.

Izvor: zenstvena.com

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja