Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Božićni kaktus

Božićni kaktus

Svjetlost, odnosno mrak vrlo su važni za ovu vrstu kaktusa, jer da bi se pojavili cvjetovi, biljci treba 13, a ponekad i više sati neprekidnog mraka.

U toj fazi, temperatura u prostoriji gdje je držimo, trebala bi biti između 13 i 21 stupnja. Upravo u razdoblju pupanja i cvatnje, božićni kaktus je najosjetljiviji i ne smije se premještati, jer je vrlo vjerojatno da će mu svi pupovi i cvjetovi jednostavno otpasti.

Stoga, ne brinite, ako ste kupili ili dobili na dar ovu biljku punu pupova, a oni ubrzo ispadnu, jer će božićni kaktus slijedeće godine ponovno procvjetati. U fazi formiranja pupova biljku treba redovito zalijevati i prihranjivati gnojivima koja sadrže fosfor i kalij, jer će imati više cvjetova i bit će krupniji. Nakon završetka cvatnje, počinje mirovati i to razdoblje traje oko šest tjedana.

Prihranjivanje više nije potrebno, a i zalijevanje svedite na minimun. Želite li je presaditi, napravite to upravo tada. A na proljeće, kad dođu topliji dani, iznesite je i držite vani, no pazite da ne bude direktno izložena suncu.

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja