Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Bebino prvo iskustvo u bazenu

Bebino prvo iskustvo u bazenu

Radosti i igra u vodi između roditelja i djeteta daju mogućnost zbližavanja u igri i stvaranja predivnih uspomena.

Kada se odlučite na prvi odlazak u bazen s vašom bebom trebali bi obratiti pozornost na nekoliko stvari. Posebno ako se odlučite na odlazak na jedan od tečajeva plivanja. Prvo iskustvo u bazenu dijete bi i trebalo proživjeti u blizini majke, gdje se osjeća najsigurnije. Ako je prvi susret s vodom u unutarnjem bazenu, za početak provedite neko vrijeme s djetetom kraj bazena, pričajte mu i objasnite što se oko vas događa. Dajte bebi dovoljno vremena kako bi se naviknula na dotad nepoznati miris klora, vlažnosti i zvukove koji najčešće glasno odzvanjaju između zidova. Ako je beba opuštena lakše će prihvatiti ulazak i boravak u bazenu. Važno je postići osjećaj radoznalosti, a nipošto straha.

Na bazen svakako idite pripremljeni kako bi na vrijeme podmirili sve eventualne bebine potrebe. Planirajte odlazak na bazen u periodu kad je beba inače budna i spremna na istraživanje. Osigurajte bebi prikladnu odjeću, poput sigurnosne pelene za bazen i plivačkih gaćica. Oboje bi trebalo biti od elastičnog materijala kako bi se dijete lako moglo kretati. I svakako si pri izlasku osigurajte da vam ručnik bude što bliže kako bi ogrnuli dijete.

S obzirom na to da su bebe osjetljive na temperaturne razlike i vrlo brzo im može postati prevruće ili prehladno, obratite pozornost na temperaturu vode u bazenu. Prevruće kupke kao i prevruća voda u bazenima nije pogodna za bebe niti malu djecu. Idealna temperatura vode u koju bi trebale ulaziti bebe ili mala djeca je 26 – 29 stupnjeva.

Gledano vremenski, idealno je da djeca provedu u bazenu maksimalno 30 minuta. Ako se djetetu svidi, bolje je da poželi još, jer tako si stvarate prednost za idući boravak u bazenu kojem će se dijete veseliti.

Ako dijete prilikom prvog boravka u bazenu doživi fizičko i emocionalno pozitivno iskustvo time će steći naviku i želju boravka u bazenu, a vaše zadovoljstvo će biti još veće kad vidite sreću i zadovoljstvo u očima bebice.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja