Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Bebe u trbuhu vole čuti majčin glas, ali još više vole njezin dodir

Bebe u trbuhu vole čuti majčin glas, ali još više vole njezin dodir

Kasnije će majčin glas činiti razliku u svakom danu novorođenčeta. Majčin glas i prisutnost imat će moć umirivanja, tješenja, uveseljavanja i pobuđivanja osjećaja sigurnosti kod bebe. Upravo preko glasa stvara se prva čvrsta veza između majke i djeteta, još u razdoblju trudnoće kada se mama i beba još ne mogu neposredno dotaknuti i maziti.

Nova studija proučavala je još jednu pojavu koju sve buduće mame prakticiraju gotovo nagonski, a to je milovanje trudničkog trbuha i dodirivanje bebe preko kože. Otkriveno je da beba itekako reagira na ovaj vid povezivanja. Štoviše, beba u trbuhu više reagira na majčin dodir, nego na njezin glas.

Čitavo se istraživanje bavilo pitanjem – na koje podražaje beba u trbuhu najviše reagira?

Istraživanje je provedeno na 23 zdrave trudnice, koje su bile između 21. i 33. tjedna trudnoće. Buduće mame su za potrebe istraživanja boravile u zamračenoj prostoriji bez ikakvih vanjskih podražaja, te su bile zamoljene da ponavljaju određene radnje. U prvome krugu mame su zamoljene da bebicama u trbuhu čitaju priče Tri praščića ili Janko i čarobni grah. U drugom krugu mame su milovale svoj trudnički trbuh i lagano se lupkale, a u trećem su samo mirno ležale, opuštale se i disale s rukama položenim uz tijelo.

Dok su mame obavljale spomenute radnje, istraživači su koristili sonografiju kako bi proučavali reakcije beba u trbuhu. Rezultati su pokazali da su bebe više micale ručicama, nožicama i glavicom kad ih je mama milovala, odnosno kad je rukama prelazila po trbuhu, a u odnosu na situacije u kojima im je pričala priču ili pak ležala u miru i tišini.

Iako je još uvijek na razini sugestije i potrebna su dodatna istraživanja, čini se kako beba već u trbuhu direktno reagira na majčin dodir, odnosno da su bebine radnje kao odgovor na majčine stimulacije – namjerne. Beba direktno reagira na majčin podražaj.

Ovo je tek prvo istraživanje na malenom uzorku, ali već i ova studija sugerira kako komunikacija s bebom može početi od prvog dana i stimulira bebu na niz pozitivnih načina.

Stoga, drage buduće mame, razgovarajte sa svojim bebicama u trbuhu, milujte ih, tapšajte i zabavljajte se s njima još i prije no što dođu na svijet. One će reagirati i prihvatiti vašu nježnost i ljubav koja će se samo nastaviti i produbljivati kada dođu na ovaj svijet.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja