Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Bebe budućnosti: Roditelji će među stotinama embrija moći birati onaj s najboljom DNA

Bebe budućnosti: Roditelji će među stotinama embrija moći birati onaj s najboljom DNA

Ili bi radije da vaša kći bude izvrsna atletičarka, ali s povišenim rizikom da u odrasloj dobi razvije bipolarni poremećaj ili lupus? Ili bi možda sina koji će biti izvrstan glazbenik i matematičar, ali podložan razvoju dijabetesa tip 2?

Ovakva pitanja i kombinatorika danas nam se čine suludima, ali radi se o scenariju koji je moguć, odnosno o embriologiji ne tako daleke budućnosti. Biomedicinska etika i njezini stručnjaci predviđaju da će za 20 do 40 godina ovako izgledati biranje embrija koji će se implantirati u maternicu i izrasti u dijete o kojem će roditelji već puno znati i prije nego je odraslo i pokazalo svoje potencijale i manjkavosti.

“Većina parova koji imaju dobro zdravstveno osiguranje na ovaj će način začeti bebe”, objašnjava Henry Greely, profesor bioetike sa Sveučilišta Stanford. Svoju viziju zapisao je u knjizi “The End of Sex and the Future of Human Reproduction” (u slobodnom prijevodu “Kraj seksa i budućnost humane reprodukcije”) te ju je nazvao “lagani PGD” ili prenatalno gensko dijagnosticiranje.

Već se pisalo o takozvanim “dizajniranim bebama” čiji bi DNA bio kemijski preoblikovan i izmijenjen. No ovo o čemu govori prof. Greely i ovaj članak, jedna je druga vrsta tehnologije koja nije zadobila toliko pažnje javnosti i medija.

Radi se o “biološkoj alkemiji”, odnosno eksperimentu u kojem su znanstvenici uspjeli običnu tjelesnu stanicu preinačiti u stanicu spermija i jajašca. Pokus je za sad napravljen na miševima i tek treba vidjeti može li se napraviti i na ljudima.

Ako uspije, znanost će zauvijek riješiti problem neplodnosti i omogućiti parovima da imaju biološko dijete bez obzira imaju li problema vezanih za zdravlje spermija i jajašca.

Drugim riječima, žena koja je neplodna, moći će biološkim inženjeringom iz stanica svog tijela dobiti na stotine jajašca za oplodnju. Dosadašnjom procedurom iz ženina se jajnika uzima samo nekoliko jajašca, što znači nekoliko genetskih zapisa budućeg djeteta. A sa stotinama jajašca sposobnih za oplodnju, dolazi i na stotine različitih mogućnosti genskog nasljeđa.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja