Naslovna  /  Kolumne   /  Bapske priče ili kako osigurati sreću u Novoj godini

Bapske priče ili kako osigurati sreću u Novoj godini

 

Pa sam odlučila, u duhu darivanja, svoja novostečena znanja podijeliti s vama. Još je ostalo malo vremena za pripreme, ali dovoljno da svladate neka osnovna pravila za uspješniju godinu pred vama. Dakle, radi se o vašoj budućnosti, zato shvatite ovo krajnje ozbiljno, bez zafrkancije.Za početak prvo, svima dobro poznato pravilo (koje je usput i jedino pravilo meni bilo poznato do danas, pa sam ga se i nastojala pridržavati), a to je da u Novu godinu treba ući sa crvenim donjim rubljem. Do sad sam mislila da je to za sreću u ljubavi, ali tek sad vidim kolko je to ustvari važno za općeniti napredak u životu. Osim toga, piše da treba odjenuti nešto novo, odjenuti najbolju i najvrijedniju odjeću.

Možda bi me ljudi malo čudno gledali da se obučem u jednu od vječanica iz mog ateljea, makar su to moji najvredniji komadi,  zato budem radije odabrala neku prikladniju haljinu (ali crvene boje, za svaki slučaj da rublje ne bude dovoljno). Na to stavljam svileni šal i jedan od mojih najboljih kaputa, mislim da bude to crveni kašmir. Ok, obleku smo riješili. (Za vas cure koje još niste, imam još nekih odličnih komada u ateljeu pa se slobodno zaletite) Samo, ne bi preporučila crno jer piše da crno donosi nesreću, pa pripazite i na to. Piše da treba izbjegavati crne mačke, vrane, gavrane…Uglavnom, najbolje je sakriti sve crno da niti ne gledate u to.

Druga, vrlo važna stavka su financije. S tim nikad dosta opreza pa nikako ne preporučam nekaj tak važno prepustiti slučaju. Dakle piše ovak, treba vratiti sve dugove i napuniti novcem sve novčanike, čak i one koji se ne koriste. Ovo me, moram priznati malo brine. Isto onda treba paziti, ako izlazite kam na doček, da taj svoj puni novčanik do kraja ne ispraznite. Dalje, nikako ne posuđivati novce ali niti vraćati na prvi dan Nove, niti ništa drugo ne posuđivati. Cure obavezno si uzmite sa sobom sve kaj vam može zatrebati, da se slučajno ne desi da posudite nečiju maskaru za popraviti se na wc-u ili bilo kaj slično. Bolje razmazana šminka nego takav rizik.

Za blagostanje na Novu godinu treba jesti leću jer je nje puno, da bude i puno novaca. Osim leće, jedite svinjetinu i kupus, ali ništa kiselo da se nebi kiselili cijelu godinu. Samo onda ne znam kak da sarmu napravim? Osim toga, nije dobro jesti perad, nema purice ni piletine niti ništ kaj ima krila da vam sreća nebi odletela. Za Novu godinu najbolje je peći dizane kolače jer će tako vaša sreća narasti, kao tijesto. Ni slučajno praviti gibanicu, štrukle ili slične kolače koji se razvlače. I obavezno napunuti frižider na Staru godinu! Osim punog frižidera i stol naravno treba biti pun.

To sam našla kaj se klope tiče, a za cugu je najvažnije da vam čaša u ponoć nije prazna, da vam ne ostane prazna kroz godinu, a kad se otvara šampanjac najbolje se piše onom koga pogodi čep jer je u tom slučaju zagarantirana odlična godina! Ako te ipak čep promaši, potrudi se bar popiti zadnji gutljaj iz boce, to je piše isto dovoljno dobro. Ja si mislim kupiti flašu šampanjca pa se lepo pogodim s čepom i spijem do zadnjeg gutljaja da sam ziher.

U ponoć se treba izljubiti i čestitati svima, ali ne po nasumičnom redosljedu. Prvo naravno treba poljubiti partnera, ako ga imate, jer inače bi Nova godina mogla donesti zahlađenje odnosa. Onda redom one najdraže kako bi ljubav i povezanost trajala čitavu godinu. U ponoć treba bučiti čim više i glasnije, ne samo radi slavlja nego i zato da otjeramo zle duhove. Osim galame, sva vrata u kući u ponoć treba otvoriti da stara izađe (skupa sa zlim duhovima) , a nova puna blagostanja i sreće da uđe.

Ali osim Stare godine, ništa drugo ne smije izaći iz kuće na prvi dan Nove. Ne smije se iznositi smeće, čak ni sitresti mrvice sa stola kroz prozor. (znači nemojte hraniti golubove!) Inače slijedi godina bez novca! Ako imate goste na dočeku jako dobro pazite kaj na odlasku nose sa sobom, ustvari pazite da ništ osim onoga u čemu su došli ne odnesu sa sobom. Ništ ne smije izaći, niti poklone nemojte nikam nositi na prvi dan Nove godine. Radije, ako već mislite, ostavite ih kroz noć u autu. Isto tak, ako idete nekome u goste, spakirajte večer prije kolače, vino i sve kaj mislite nositi u auto.

Makar se na prvi dan Nove ne radi, piše da bi trebalo napraviti nekaj vezano uz posel i to uspješno. Ja planiram uspješno objaviti čestitku na Kookabee stranici, jer si mislim, ako nije dobro čestitati rođendan unaprijed (to sam već prije čula), a nije dobro ni vješati nove kalendare prije Nove godine, onda sigurno nije dobro ni čestitati Novu prije nego se brojka okrene.
Ni slučajno se ne smije prati veš na prvi dan Nove da si se “isperete” nekog člana obitelji. Najbolje sve oprati, počistiti i pospremiti prije.  Osim toga, pazite da ništ ne razbijete, jer bi vas to lomljenje i razbijanje moglo pratiti cijelu godinu. Onda pazite da se ne rasplačete, jer bi se isto tak mogli puno plakati kroz sljedeću godinu. Nemojte neke tužne filmove gledati ili se radi bilo čega žalostiti. Ako volite putovati onda obavezno nekam otputujte na Novu, makar u susjedno selo piše, tak si zagarantirate putovanja za cjelu godinu.

I zadnji, ali ništ manje važan savjet koji sam našla je o tome koga puštate u kuću na prvi dan Nove. Za sreću u Novoj godini, prvi gost koji vam stiže u kuću mora biti visok i tamnokosi muškarac koji nosi dar. Plavi ili crvenokosi muškarac znači da nebude dobra godina. Pardon dečki, nisam ja to zmislila, tak piše. Ali pazite na ženske, ako prvo dolazi ženska osoba, piše da ju najbolje otjerati jer bi mogla donesti nesreću! Cure ako idete u goste obavezno nekog zgodnog tamnog i visokog muškarca sa sobom da vas puste unutra, iza njega naravno.
Najbolje da ja nikam ne idem kak niti moj dragi, koji je doduše čelav, pa je to valjda bezopasno. Ali za svaki slučaj bum ostala doma i ništ ne budem radila (osim objave već spomenute čestitke na stranici, za posel), jela bum prasca i leću (moj dragi vegetarijanac bude samo na leći izgleda ostal) i gledali bumo skupa neku komediju, oblečeni u najvrednije nove oblekice i crvene gaće.

Pa nek nam je Sretna Nova, puna love i blagostanja! Budete se i vi držali ovih jednostavnih pravila, vjerujem da bude tak i vama, a ako vam ovo zvuči ko bapske priče, probajte riskirati.
 
Pusa od Melite!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja